Else Bundesen. Foto: RMP.
Else Bundesen. Foto: RMP.
Mit Dragør:

På ofrenes side

Else Bundesen er aktivitetsleder i Offerrådgivningen i København. Hun har boet i Dragør i størstedelen af sit liv, og i dag kan hun faktisk slet ikke forestille sig andet

Af Anders Brøndsholm og Rasmus Mark Pedersen

Else Bundesen er et menneske, der er gang i, og som godt kan lide at holde sig i gang. Forstået på den måde, at hun godt kan lide nye projekter og at stå i spidsen for ting. 

I dag er hun aktivitetsleder i Offerrådgivningen i hovedstaden. Den post har hun bestridt siden 2010, men hun har været en del af organisationen siden 90’erne. Arbejdet finder hun givende og utroligt spændende, men havde det ikke været for Dragør og en ihærdig kollega, så havde hun måske aldrig fundet vej til organisationen.

Kærligheden på KU

Else Bundesen møder sin mand på universitetet i slutningen af 1960’erne. 

Hun blev uddannet som folkeskolelærer i 1964, men bestemte sig efter et par år at bygge en faglærereksamen ovenpå. 

På universitetet begyndte Else Bundesen at læse engelsk og nåede ifølge sine egne ord »at læse en helt masse Shakespeare«, før hun bestemte sig for at læse psykologi også.

»Jeg overvejede at fortsætte med engelsk, men jeg ville også gerne læse psykologi. Det var børnene og de voksne mennesker, som jeg gerne ville forstå, og jeg havde en fest med det i to år,« fortæller hun.

Det er her, at hun møder ham, som hun siden ægter. I dag er han professor i kognitionspsykologi på Københavns Universitet, men dengang var han instruktør på uddannelsen.

»Så mødte vi hinanden der, og vi flyttede sammen og fik to børn. Så det gik ligesom slag i slag,« fortæller Else Bundesen.

I 1977 får hendes mand mulighed for at komme et år til USA, og her tager Else Bundesen med sammen med parrets to drenge.

»Så var jeg medfølgende hustru derovre sammen med vores tvillingedrenge og havde det pragtfuldt i det år,« beretter hun.

Akut hjælp

I dag er Else Bundesen aktivitetsleder i Offerrådgivningen i København. 

Offerrådgivningen yder akut hjælp til personer, som har været ude for kriminalitet eller ulykker. Og ifølge Else Bundesen, så er der et behov for dem.

»Politiet står nogle gange med ofre, som har det rigtig dårligt af den ene eller anden grund. Altså de kan nogle gange nærmest ikke huske, hvad de selv hedder eller deres eget telefonnumre. Så har politiet mulighed for at tilkalde os,« fortæller hun.

Offerrådgivningen er et samarbejde mellem Københavns Politi og Dansk Røde Kors. I hovedstaden består den af 40 offerrådgivere, som fordeler vagterne blandt sig. Der er således altid en offerrådgiver klar, hvis der bliver brug for dem.

»Rådgiverne bliver rigtig grundigt undervist i kriser og traumepsykologi, så de er klædt på til at snakke med mennesker i krise. Vi er ikke et behandlingstilbud, men kan mere tilbyde en bearbejdende samtale, som kan tage toppen af i øjeblikket,« forklarer Else Bundesen.

Alle offerrådgiverne er frivillige og har derfor arbejde ved siden. Og ifølge Else Bundesen, så består gruppen af en bred skare af mennesker, som dog oftest har det tilfælles, at de er vant til at tale med andre.

»Det er alt fra læger, sygeplejersker og psykologer til jurister og ingeniører. Det er ofte personer, som er vant til at have en stor kontaktflade i deres arbejde,« oplyser hun.

De fleste af dem er fra 60 år og opefter, og Else Bundesen fortæller, at de er rigtig glade, når de får nye rådgivere ind på mellem 40 og 50 år.

»De er ikke fordi, at vi ikke gerne vil have de unge. Vi har også haft nogle studerende, men der ved vi jo, at de ikke kan blive ved med at være ved os,« siger Else Bundesen.

Hun påpeger også, at det nogle gange er bedst med rådgivere, som har en del erfaring. De kan nemlig komme ud for at skulle tale med mennesker, som har været udsat for meget alvorlige forbrydelser. 

Hun fortæller dog, at der også er en fordel ved at have unge tilknyttet.

»Det kunne være, når vi får unge ofre ind, som ville profitere af at kunne tale med en jævnaldrende. Vi har haft en rådgiver på 25 år, som bare var forrygende god,« siger Else Bundesen.

Vejen til Dragør

Efter året i USA vender familien tilbage til Danmark, og de flytter ind i et hus i Vanløse. 

Inden året i USA havde Else Bundesen arbejdet som lærer på flere forskellige skoler – blandt andet Statens Pædagogiske Forsøgscenter i Rødovre – og hun havde derfor en del erfaring med forskellige folkeskoler.

Efter hjemkomsten til Danmark får hun opsnappet en jobmulighed, som hun ikke kan lade sig forbigå.

»Der var en, som sendte mig et jobopslag fra en skole i Slangerup, som på kommunalt grundlag ville lave et eksperimentarium. Det, syntes jeg, lød spændende,« fortæller Else Bundesen.

Hun fortæller, at hun godt var klar over, at hun ikke skulle være der til evig tid – men at det var et godt skridt på vejen. 

Else Bundesen er en person, som godt kan lide at være med til at starte nye ting op. Det var en af grundene til, at hun vendte sit fokus mod Dragør, da hun hørte om planerne for et nyt projekt i kommunen.

»Der var igen en, som henvendte sig og fortalte, at der var planer om at starte en pædagogisk central op i Dragør, og om det ikke var noget for mig,« fortæller hun.

Det var lige noget for hende, og sådan gik det til, at Else Bundesen med sin mand og to børn flyttede til Dragør. Det var i 1980, og hun har boet i byen lige siden.

Draget af arbejdet

Det var også igennem Dragør – og mere specifikt Dragør Skole – at Else Bundesen fandt vej til Offerrådgivningen. Ved siden af arbejdet med den pædagogiske central arbejdede hun også på Dragør Skole. På den måde kom hun til at kende mange lærere på skolerne i Dragør.

Her er der på et tidspunkt en lærer fra Skolen ved Vierdiget, Winnie Walløe, som spurgte hende, om hun ikke havde lyst til at blive offerrådgiver. 

I starten anede hun ikke, hvad det var – og hun sagde også nej til det.

»Men hun var sådan rimelig ihærdig i et par år, og til sidst sagde jeg så ja til det. Inden jeg havde set mig om, var jeg blevet uddannet og sat i gang,« fortæller Else Bundesen.

Det har hun ikke fortrudt siden. Selvom hun i begyndelsen ikke tænkte, at det var noget, som hun ville fortsætte med i mange år, så blev hun meget draget af arbejdet.

»Jeg havde ikke forestillet mig, at det var noget, som jeg skulle fortsætte med i mange år – og slet ikke i ledelsen – men det er fantastisk spændende arbejde,« siger Else Bundesen.

Derfor sagde hun også ja, da Winnie Wallø henvendte sig og foreslog, at Else Bundesen skulle være hendes efterfølger som aktivitetsleder.

»Hun mente, at jeg skulle overtage efter hende. Så lang historie kort – det blev jeg og har så været aktivitetsleder af Offerrådgivningen siden 2010,« fortæller hun.

I symbiose med Dragør

Uden Dragør havde Else Bundesen sandsynligvis aldrig kommet ind i Offerrådgivningen, som er endt med at fylde meget i hendes liv. Og hun har lige siden ankomsten i 1980 været meget glad for at bo i byen.

»Det er her, at mine børn er vokset op. Jeg har gode kolleger fra skolerne og møder stadigvæk tidligere elever, som jeg har haft,« siger hun.

Hun fortæller også, hvordan hun elsker naturen omkring byen og strandengene. Derudover har hun også fundet andre fællesskaber i byen, som ligger uden for Offerrådgivningen.

Blandt andet fik hun i 1992 idéen til at starte en bogklub. Hun læser mange bøger, og på det tidspunkt havde hun et ønske om at tale med nogen om det. Så hun spurgte rundt i sin kreds af kolleger fra Dragør Skole, om der ikke var nogen, som ville være med på det.

»Det var der, så vi har haft den bogklub kørende siden 92. Der har været lidt udskiftning undervejs, men den består stadig,« fortæller Else Bundesen.

Selvom hun i sin ungdom nåede at bo flere forskellige steder – og også havde et år med bopæl i USA – så er det i Dragør, at hun har boet klart længst tid gennem sit liv.

»Jeg synes ligesom, at jeg er vokset sammen med Dragør,« siger Else Bundesen, før hun tænker lidt og afslutter: 

»Det er simpelthen bare et rart sted. Her er fredeligt og ingen højhuse. Jeg er ikke så glad for højhuse – særligt dem af beton.«

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk