Rasmussen suveræn i sæsonfinale

Som man kunne læse i sidste uges Dragør Nyt, vandt Christian Rasmussen fra Dragør, søndag den 10. september Indy NXT-mesterskabet. 

Mens man i Dragør har haft Dragør Musikfest, Fortet Live og Dragør Kulturnat, har Christian Rasmussen haft travlt på de amerikanske racerbaner, hvor der blev kørt hele fem løb på fire forskellige baner. 

Vi samler her op på sæsonens sidste løb.

Indianapolis Motor Speedway

Fredag den 11. august gik det løs med træning, kvalifikation og løb på én dag.

Christian Rasmussen lå allerede inden dette løb på en samlet 1.-plads i det samlede Indy NXT-mesterskab og havde et forspring på 45 point til Nolan Siegel og på 59 point til Hunter McElrea på 3.-pladsen.

Danskeren hyldes efter en fantastisk sæson på de amerikanske baner. Foto: Indy NXT.
Danskeren hyldes efter en fantastisk sæson på de amerikanske baner. Foto: Indy NXT.

Det blev Rasmussen gamle hold Andretti Autosport, der slap bedst fra kvalifikationen, med Hunter McElrea som nummer et og James Roe på 2.-pladsen.

Man skulle kigge noget længere ned af startlisten, før man fandt Christian Rasmussen, der havde kørt sæsonens dårligste kvalifikationsløb. Han havde kvalificeret sig som nummer ni, mens Nolan Siegel en anelse hurtigere havde kørt til en 7.-plads.

Hunter McElrea og James Roe kom bedst fra start, da løbet blev sat i gang – men allerede på 2. omgang lykkedes det for Louis Foster at overhale Roe.

Knap halvvejs i løbet kom McElrea i problemer. Bagdækkene på hans racer var slidt efter en hårdt kørt kvalifikation, og han havde derfor store udfordringer med at kontrollere bilen.

Louis Foster pressede gennem flere omgang på for at komme op på 1.-pladsen. Med otte omgange tilbage forsøgte han med en satset overhaling – men bilen ramte kantstenen hårdt, og overhalingsforsøget måtte opgives. Kort efter mistede hans bil kraft, og over radioen kunne man høre, at bilen havde taget skade – den uheldige Foster måtte udgå.

Under dramaet i front havde Christian Rasmussen bragt sig op på en 6.-plads og var kommet forbi konkurrenten Nolan Siegel.

Det lykkedes for Hunter McElrea at holde modstanderne bag sig helt til målstregen – dog kun knap et halvt sekund hurtigere end James Roe.

Christian Rasmussen blev nummer seks, mens Nolan Siegel med en 12.-plads tabte terræn til konkurrenterne i mesterskabskampen.

World Wide Technology Raceway

Voldsomt tordenvejr spillede en afgørende faktor, da turen gik videre til Madison i Illinois, hvor der lørdag den 26. august blev kørt løb på den æggeformede ovalbane.

Christian Rasmussen har tidligere vist, at han er rigtig hurtig på disse ovalbaner, der ellers normalt ikke er de ikke-amerikanske køreres favoritbaner.

Danskeren satte da også alle på plads allerede under træningen ved at være næsten 0,6 sekunder hurtigere, end den nærmeste konkurrent – Hunter McElrea, der her efter sin sejr i Indianapolis også lå som nummer to i mesterskabsserien.

Christian Rasmussen fortæller, at han ikke ville tage chancer i det første løb på Laguna Seca-banen, idet mesterskabet ville være sikret med en 2.-plads. Foto: Indy NXT.Regn og torden kom til at betyde en aflysning af kvalifikationsløbet. Startopstillingen til løbet blev derfor i stedet for afgjort efter mesterskabsstillingen, hvor Rasmussen og McElrea toppede.

Christian Rasmussen fortsatte sin suveræne stil fra træningen og trak øjeblikkeligt fra samtlige modstandere, da starten til løbet gik.

På 30. omgang var det dog ved at gå galt for danskeren. Der opstod trafik, da han forsøgte at overhale både Jamie Chadwick og svenske Rasmus Lindh med en omgang. Chadwick havde tilsyneladende ikke set danskeren og trak ud foran hans bil. De to kørere undgik med nød og næppe kontakt. Rasmussen kom langt op i banen og mistede vejgreb, men med en fantastisk reaktion fik han kontrol over bilen, kort før han ramte barrieren. Dog gav turen ud af køresporet problemer med småsten og skidt i dækkene, og bilen mistede sin fart. Hunter McElrea udnyttede straks den nyopståede mulighed og gik forbi Rasmussen, der måtte trække sig.

Fem omgange efter ramte McElrea og Rasmussen igen trafik. Denne gang var det McElrea, der var den uheldige, der blev fanget. Rasmussen udnyttede det straks og genoptog sin position på 1.-pladsen.

McElrea satte med 11 omgange tilbage af løbet et sidste angreb ind, men Christian Rasmussen fik afværget og slog igen hul ned til McElrea. Kort efter gik Louis Foster forbi Hunter McElrea, der dermed rykkede ned på 3.-pladsen.

Det blev altså Christian Rasmussen, der kørte først forbi det ternede flag og kunne inkassere sejren 1,8 sek. foran Foster.

McElrea blev nummer tre, og Nolan Siegel tabte yderligere terræn i mesterskabet, da han kom i mål på 6.-pladsen.

Med sejren blev Christian Rasmussens forspring i mesterskabskampen ned til Hunter McElrea øget til 50 point.

Jacob Abel rykkede forbi Siegel, men var fortsat 78 point efter danskeren.

Grand Prix of Portland

Den første weekend af september måned rykkede Indy NXT-feltet til den amerikanske vestkyst, hvor der skulle køres løb i Portland, Oregon.

Løbsweekenden startede med to gange træning fredag og lørdag, hvor Christian Rasmussen blev henholdsvis nummer et og tre – inden kvalifikationsløbet lørdag aften.

Louis Foster, der var hurtigst i anden træning, satte banerekord i kvalifikationen, og fik bedste startplacering ved løbet søndag. Fosters holdkammerat Hunter McElrea var 2.-hurtigst, mens Christian Rasmussen blev nummer tre.

Der var drama allerede på 1. omgang af løbet. I første sving ramte Reece Gold først Christian Rasmussen og sidenhen flere andre biler. Danskerens racer spandt rundt og røg af banen. Han var dog hurtig til at få gang i bilen og kom tilbage på banen. Så heldig var Jacob Abel ikke. Han måtte udgå sammen med Josh Pierson.

Da oprydningsarbejdet var færdig fem omgange senere, og løbet kunne startes igen, var Rasmussen på 9.-pladsen.

Louis Foster var fortsat nummer et, mens Danial Frost og Nolan Siegel var på henholdsvis 2.- og 3.-pladsen.

Hunter McElras havde måttet en tur i pit efter uheldet i første omgang og var nu tre omgange bag feltet.

Allerede i første sving efter genstarten overhalede Christian Rasmussen to modstandere og satte straks jagten ind på Jamie Chadwick, der allerede den efterfølgende omgang måtte overgive sig.

Med seks omgange tilbage af løbet kørte Jagger Jones af banen, og Christian Rasmussen rykkede op på 5.-pladsen.

Kort før mål måtte McElrea strække våben og udgå af løbet.

Det lykkedes ikke for Rasmussen at indhente flere, og da ingen heller nåede ham, kunne han køre over stregen som nummer fem.

Det blev Louis Foster, der  vandt løbet, mens Nolan Siegel, der fik overhalet Danial Frost på løbets sidste omgang, snuppede 2.-pladsen.

McElrea fik 15 point for løbet, og Christian Rasmussens forspring på 65 point var her før de sidste to løb ikke helt nok til at sikre sig mesterskabet.

Dagens store taber blev Jacob Abel. Han mistede sin 3.-plads og blev overhalet af både Nolan Siegel og dagens vinder, Louis Foster.

Siegel hentede 25 point på McElrea og var kun fem point fra 2.-pladsen.

(Historien fortsætter efter billedet.)

Christian Rasmussen (i bil nr. 6) på vej gennem det berygtede proptrækkersving på Laguna Seca-banen. Foto: Indy NXT.
Christian Rasmussen (i bil nr. 6) på vej gennem det berygtede proptrækkersving på Laguna Seca-banen. Foto: Indy NXT.

To løb i Gran Prix Monterey

Lørdag den 9. og søndag den 10. september skulle det hele så afgøres i Californien med to løb på den legendariske Laguna Seca-bane.

Sidste år vandt Christian Rasmussen på banen – og med sit pointforspring var han storfavorit til gentage succesen.

Under træningen kunne det hele dog være gået galt for danskeren. I den berygtede proptrækker-kurve, hvor banen går 20 meter ned ad bakke gennem knap 140 meter med svære sving, mistede Danial Frost kontrollen over sin bil. Bag ham kom Christian Rasmussen, der med en lynhurtig reaktion nåede at styre uden om Frosts bil.

På trods af forskrækkelsen var det Christian Rasmussen, der var hurtigst ved træningen, mens det var Hunter McElrea, der satte bedste tid i kvalifikationen til lørdagsløbet. Christian Rasmussen var her andenhurtigst.

Rollerne var byttet om ved kvalifikationen til søndagsløbet. Her var Rasmussen hurtigst, og McElrea blev nummer to.

Laguna Seca-bane havde fået ny belægning siden sidste års løb, og den nye asfalt påvirkede tiderne i voldsom grad. Samtlige 18 kørere i kvalifikationen slog den hidtidige Indy NXT-banerekord. Ny indehaver af rekorden er Christian Rasmussen med tiden 1 min. 11,7225 sek.

Hunter McElrea havde styr på sagerne, da lørdags-løbet blev sat i gang. Han trak relativ hurtigt fra Christian Rasmussen, der var næsten 7 sek. bag ham, da Foster kørte af banen efter 18 omgange, og løbets første gule flag samlede feltet.

Til Dragør Nyt fortæller Christian Rasmussen, at han ikke ville tage chancer i lørdagsløbet. Med en 2.-plads var han sikker på at vinde det samlede mesterskab, selv hvis det var Hunter McElrea, der vandt løbet.

Da der atter var grønt flag, fortsatte McElrea og Rasmussen racet som nummer et og to, mens der var hårde kampe og flere uheld længere tilbage i feltet. Christian Rasmussen nåede dog aldrig op til McElrea, der vandt løbet med forspring på 0,3 sek.

Både Nolan Siegel og Louis Foster udgik af løbet, men det lykkedes ikke for Jacob Abel at udnytte muligheden for at rykke forbi dem i mesterskabskampen. Han kom i mål 29 sek. efter vinderen og måtte nøjes med en 14.-plads.

Hunter McElea indhentede 14 point på Christian Rasmussen, men danskerens 1.-plads kunne han ikke længere røre.

Med mesterskabet i hus kunne Rasmussen køre søndagsløbet uden nerver og give bilen fuld gas. Han tog starten af løbet og havde et forspring på 3,5 sek. ved løbets første uheld efter fem omgange.

Der var ingen ændringer blandt de forreste, da løbet atter blev sat i gang. Sammen med McElrea og Foster trak Rasmussen fra modstanderne – dog uden de to andre kunne true den hurtige dansker.

Med otte omgange tilbage havde Rasmussen rystet modstanderne af sig. Der var 9,5 sekunders forspring til McElrea, og Forster var yderligere 4,7 sekunder bagud.

Christian Rasmussens solokørsel fortsatte helt frem til mål, hvor han trillede over stregen hele 17,9 sek. foran Hunter McElrea.

Foster blev nummer tre, mens Abel og Siegel kom ind på henholdsvis 5.- og 7.-pladsen.

»Det er fantastisk at få overstået,« siger en glad og lettet Christian Rasmussen til Dragør Nyt.

Han fortæller, at han sammen med resten af teamet har arbejdet hårdt hele sæsonen for at opnå mesterskabet. Og fem sejre og yderligere tre podieplaceringer taler sit tydlige sprog. Faktisk har Christian Rasmussen kun en gang i sæsonen været uden for top-10, og det var, da han måtte udgå fra løbet på Road America, der blev kørt i juni måned.

Spændende fremtid

Bare fordi sæsonen er slut, betyder det ikke, at den nykårede mester kan gå på ferie.

»Efteråret skal bruges på at skaffe et fast sæde i IndyCar-serien,« fortæller Christian Rasmussen.

Med sejren i Indy NXT følger et legat på $850.000 – penge, som skal bruges på at fremme danskerens IndyCar-karriere.

Christian Rasmussen fortæller, at beløbet dog langt fra er nok til at skaffe en fast kontrakt, men han har kontakt til et IndyCar-hold og skal mandag den 25. september testkøre for teamet Ed Carpenter Racing.

Derudover har Christian Rasmussen et løb tilbage i Sportscar-mesterskabet, hvor hans hold ligger på en samlet 6.-plads i LMP2-serien.

TM

Slutstilliningen i Indy NXT

1Christian Rasmussen539
2Hunter McElrea474
3Nolan Siegel415
4Louis Foster410
5Jacob Abel397
6Danial Frost361
7James Roe335
8Reece Gold334
9Ernie Francis Jr.300
10Kyffin Simpson283
11Christian Bogle266
12Jamie Chadwick262
13Jagger Jones241
14Rasmus Lindh210
15Josh Pierson173
16Colin Kaminsky159
17Matthew Brabham159
18Enaam Ahmed150
19Matteo Nannini146
20Josh Green119
21Victor Franzoni91
22Yuven Sundaramoort78
23Toby Sowery65
24Francesco Pizzi55
25Kiko Porto54

HMD-holdet jubler, da Christian Rasmussen kører forbi det ternede målflag. Foto: Indy NXT.
HMD-holdet jubler, da Christian Rasmussen kører forbi det ternede målflag. Foto: Indy NXT.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk