Gökhan Aslan har drevet Søndergårdens Købmand i 17 år. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Gökhan Aslan har drevet Søndergårdens Købmand i 17 år. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Der er masser af frugt og grønt under halvtaget uden for købmandsbutikken. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Der er masser af frugt og grønt under halvtaget uden for købmandsbutikken. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Fokus på en virksomhed i Dragør:

Søndergårdens Købmand

Søndergårdens Købmand er blandt andet kendt for sine delikatesser – og sit store blomstermarked. God service og kundekontakt er blandt kerneværdierne

Af Birgit Buddegård

Søndergårdens Købmand er kendt af mange i Dragør. Selvom købmanden ligger på Hovedstien i AH Søndergården, kommer hele 60 procent af kunderne fra andre områder i kommunen, fortæller Gökhan Aslan, der har drevet forretningen i Søndergården i 17 år.

Indtil for tre år siden var der tale om et familieforetagende, der også indbefattede købmandsbutikken i HF Maglebylund, men hans far er nu gået på pension og tvillingebroderen ville  prøve kræfter med noget andet, så butikken i Maglebylund er solgt, og Gökhan Aslan driver Søndergårdens købmand alene.

Han har også selv tidligere holdt en pause fra branchen, hvor han læste i Oxford og ville arbejde med it og computere, men opdagede, at han savnede kunderne, og vendte tilbage til butikken.

Søndergårdens Købmand har i skrivende stund syv ansatte – der kommer én mere om en måned, når sæsonen rigtig begynder.

Søndergårdens Købmand er en del af Let-Køb, der består af over 100 selvstændige købmænd – og Søndergårdens Købmand er i øvrigt den eneste selvstændige købmand tilbage i Dragør.

Men livet som selvstændig købmand er fantastisk, siger Gökhan Aslan, der brænder for butikken og nyder de afvekslende dage i butikken med kunder, som han, qua de mange år, kender rigtig mange af.

Stort udvalg af specialiteter

Ud over det almindelige sortiment, man møder i en købmandsforretning, lægger Gökhan Aslan vægt på at have så mange specielle varer som muligt. Han har blandt andet friske oliven, ægte græsk og tyrkisk olivenolie, honning med bitavle og iranske samosabrød, som kunderne er vilde med.

Humus og tzatziki laver han selv, og det samme gælder for de forskellige salater, man finder i delikatessemontren.

Med naturlig stolthed kan Gökhan Aslan fortælle, at K-Salat hele to gange har forsøgt at købe opskriften på hans chilipasta – uden held, for opskriften er fra hans oldemor og er en familiehemmelighed. Gökhan Aslan spørger med et stort smil ud i butikken, hvad der sker, når han laver chilipastaen, og souschef Victor svarer omgående, at ingen må være i  nærheden.

Skal folk holde grillfest, leverer han gerne salater og tilbehør – og det benytter mange sig af.

Købmandsbutikken er udvidet med et halvtag foran indgangen, og her er fyldt med frisk frugt og grønt til den ene side og blomster til den anden. Gökhan Aslan vil gerne give sine kunder en oplevelse af at komme til et grønttorv, når de besøger butikken.

Han importerer selv oliven og  citrontræer, og sidste år blev 30 fyldte containere med blomster leveret til butikken.

Selv står han op klokken 02.30 for at køre på grønttorvet for at hente varer. Han er tilbage i butikken senest klokken seks for at sikre, at »det hele spiller«, når der åbnes klokken otte. Selvsagt går han derfor tidligt i seng, og han og hans hustru har derfor købt huset ved siden af, så han trods alt kan nå at se lidt til både hustru og den lille datter på to og et halvt år.

Køledisken bugner af oliven, salater, feta og andre specialiteter. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Køledisken bugner af oliven, salater, feta og andre specialiteter. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Det autentiske interiør giver en helt særlig oplevelse. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Det autentiske interiør giver en helt særlig oplevelse. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Optagelse af tv-serien »Minkavlerne«

Søndergårdens Købmand fremstår hyggelig – og fordi Gökhan Aslan bevidst har beholdt det gamle interiør i butikken, får man en autentisk fornemmelse af »gamle dage« i sommerlandet. Og netop den stemning faldt TV 2 for, da de skulle finde location til deres tv-serie »Minkavlerne«.

Gökhan Aslan fortæller, at han stod og var ved at fylde op, da TV 2 kom forbi og fortalte, de havde været forbi et utal af marketenderier for at finde den rette stemning til tv-serien. Hos Søndergårdens Købmand fandt de lige det, de søgte.

Gökhan Aslan fortæller, at han er en stor fan af Mick Øgendahl, der er på den i øvrigt stjernespækkede rolleliste af skuespillere og komikere på serien, så det var en »fed oplevelse« at møde skuespillerne i butikken. Han skulle selv have været med i serien i en rolle som ekspedient i butikken, men var alt for genert, så det blev opgivet, fortæller han med en vis lettelse og et grin.

Tv-holdet optog sammenlagt i otte dage fordelt over to måneder i vinterhalvåret, hvor butikken holdt lukket.

Den nye sæson af »Minkavlerne« har netop haft premiere på TV 2 Zulu og TV 2 Play – men Gökhan Aslan var for træt til at se med. Til alt held kan serien dog streames.

Scrapbog med gode minder

Tv-optagelsen har nu fået plads i den scrapbog med gode minder, som Gökhan Aslan har samlet gennem årene. Faktisk har DR også været forbi to gange, og både Mette Frederiksen og Lars Løkke har ved et besøg i HF Søndergården været indenfor.

Men det er det personlige møde med kunderne, der tæller for Gökhan Aslan – og kommer der ældre fra området, tilbyder han at levere varerne uden omkostninger for kunden.

Service er et nøgleord for Gökhan Aslan, der trods de lange arbejdsdage synes fuld af energi og initiativ. Seneste nyhed er, at man til sommer vil kunne købe softice, hjemmelavede pandekager og belgiske vafler hos Søndergårdens Købmand. Så Gökhan Aslan og Søndergårdens Købmand er i den grad klar til en god sommersæson.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk