Vi har modtaget:

Biodiversitet – ja tak

I Dragør går vi fra mere til mindre

Vi troede lige, at vi var på vej i den rigtige retning med at fremme biodiversiteten på offentlige arealer i Dragør. 

I december 2021 traf et bredt flertal i kommunal-bestyrelsen en flot og fremsynet beslutning om, at vi skulle skabe rum for at øge naturens mangfoldighed af vilde planter, dyr og insekter. Men nu går det tilbage med stormskridt. 

Dragør Kommune er blevet totalt fodslæbende i forhold til at øge biodiversiteten. Et snævert flertal af konservative og socialdemokrater besluttede den 30. marts at rulle det hele tilbage. Vi er blevet slået tilbage til start som i et dårligt spil ludo. 

Nu skal der være pænt med nyslåede plæner og ikke »vildt med vilje« på offentlige arealer.

Den 20. april har Dragør Kommune offentliggjort det sørgelige notat: Revision af plejen af en række offentlige arealer. Her kan man se alle ændringerne.

For Grushullerne gælder det nu, at høslæt 1–2 gange årligt erstattes af græsslåning. Samtidig opgiver kommunen samarbejdet med Grushullernes venner.

For arealet med kælkebakken vest for Køjevænget opgives også et årligt høslæt på engen nedenfor kælkebakken. Nu skal hele arealet slås som brugsplæne, også den del, der ikke bruges til boldspil.

Stendiget ved Lunden, der er en vigtig biotop, skal atter slås flere gange om året. Det skal se pænt ud uden hensyn til, at diger er vigtige korridorer for dyr og planter.

Den gamle cirkusplads ved Søndre Strandvej var ved at blive delvis »forvildet« med høslæt af store dele af arealet – på en måde, der både gav plads til børns brug af Batteriesbækken, og gæssenes trygge færden ved Gåserepublikken. Men slut nu.

Hvis flertallet får ret, som de har agt, skal det hele slås som en pæn og nysselig græsplæne. Det er dog ikke sikkert, det vil ske. Beslutningen er nemlig sandsynligvis ulovlig, fordi dele af området er omfattet af Naturbeskyttelsesloven og Natura 2000.

På kommunalbestyrelsesmødet den 25. maj besluttede flertallet at ansøge miljømyndigheden i Tårnby om tilladelse til slå hele arealet som en flad plæne trods reglerne om miljøbeskyttelse. Man må bare håbe på, at Tårnby står fast på reglerne.

Selv Helle Barths fine, bivenlige blomstereng nord for Søvang skal nedlægges – det har nemlig vist sig, at det kræver tid og omtanke at få en blomstereng til at fungere.

Man kunne bevare en blomstereng ved at lade område forvilde med hensyntagende høslæt, hvor de høstede planter får lov at ligge og tørre, så blomsterfrøene får tid til at drysse af. Derefter vil de høstede planter kunne rives sammen og bruges til foder eller kompost.

Ifølge liste T kan det tage flere år at få en blomstereng til at blomstre kontinuerligt.
Ifølge liste T kan det tage flere år at få en blomstereng til at blomstre kontinuerligt.

Hvis det stod til liste T, skulle hele arealet op til Fælledvej – bortset fra boldbanen – have mulighed for at blive forvildet gennem høslet. Men nej. Her skal også slås græs.

Det er muligt at få en blomstereng til at blomstre til glæde for mennesker og insekter. Men det tager tid. Flere år faktisk.

Til gengæld blomstrer den fra tidligt forår til langt ud på sommeren.

Skovrejsning

En anden måde at fremme biodiversitet er gennem skovrejsning.

Liste T vil gerne slå et slag for mere bynær skov, som vi mangler.

Hvis Dragør Kommune skynder sig lidt, er det muligt at rejse skov uden udgift for kommunen. Det kan ske på kommunalt ejede jorde. Det kræver blot, at Dragør Kommune går i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen, der i år (altså i år!) tilbyder både at rejse og efterfølgende pleje ny skov uden udgift for kommunen.

Det vil være helt oplagt at benytte sig af muligheden på den kommunalt ejede mark på Fælledvej mellem genbrugspladsen og Hovedgrøften. Af uransagelige grunde, er den i kommuneplanen benævnt: »Skovrejsning uønsket«. Den klausul skal ophæves i kommuneplanen. Men så ligger vejen åben for en bynær skov, der vil sikre naturoplevelser til glæde både for Dragørs borgere, campingpladsens gæster og fugle, rådyr og insekter.

Hvad venter vi på?

Med venlig hilsen
Kristine Bak, formand for liste T
Hanne Wanscher, Bent Larsen, Ebbe Kyrø, Jan Engell, Søren Paludann og Trine Gotha, liste T’s Grønne Gruppe
Ann Harnek, Annette Nyvang og Peter Læssøe, medlemmer af kommunalbestyrelsen for liste T

 

Døren til Dragør

Dragørs Aktivitetshus har fået et nyt kunstværk med motiver fra byen Læs mere

Medlemmer af Grønne Dragør er ved at sætte et skilt op ved de tre spidsløn på Bymandsgade. Foto: TorbenStender.

Træ-aktion fra Grønne Dragør

I anledning af den nationale Klimahandlingsdag 2024 blev der ved en række træer rundt omkring i byen sat skilte...

Elever fra Dragør Skole tager hul på årets konfirmationer. Foto: TorbenStender.

Sæson for konfirmationer

Dragør Kirke tog imod årets første konfirmander. Læs mere

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk