Vi har modtaget: Klima, biodiversitet og lokalplaner
Helle Barth (V), formand for Klima-, By- og Erhvervsudvalget har skrevet et debatindlæg om temaerne på udvalgets seneste møde....
Sneen smelter, og foråret er på vej, men der er stadig ikke klarhed over, hvordan lufthavnen forholder sig til sit erstatningsansvar for PFAS-forureningen af jorden, drikkevandet, vandløbene og havvandet i Dragør.
I marts sidste år besluttede kommunalbestyrelsen enstemmigt at undersøge muligheden for at rejse erstatningskrav.
Borgmester Kenneth Gøtterup (C) fik i oktober 2022 mandat fra kommunalbestyrelsen til egenhændigt at forhandle med lufthavnens administrerende direktør, Thomas Woldbye.
Meningen var at indgå en »frivillig aftale« med virksomheden Københavns Lufthavne A/S om etablering af afværgeforanstaltninger samt at holde Dragør Kommune skadefri af den omfattende PFAS-forurening, der er forårsaget af lufthavnen.
Som følge af vedholdende og venlige skub i ryggen fra borgerne afholdt borgmestrene fra Dragør og Tårnby Kommuner møde med Københavns Lufthavns direktør den 19. december 2022.
Efter det afholdte møde vides det dog stadigvæk ikke, om lufthavnen vil vedkende sig sit erstatningsansvar for den vidtfavnende og sundhedsskadelige PFAS-forurening i Dragør og Tårnby eller ej. Det er et spørgsmål, som flagrer i vinden og har stået ubesvaret hen i årevis.
Inden for miljøret er der et økonomisk princip om, at det er forureneren, der betaler for forureningsbegrænsende tiltag og genopretning efter miljøskader. Dragørs grundvand er ødelagt. Forbruget af drikkevand i Dragør ligger på cirka 700.000 m³ årligt.
Vandforsyningsselskabet HOFOR A/S har peget på forskellige løsningsmodeller, hvoraf det billigste forslag om en ny rørledning fra Hvidovre koster 75 mio. kr.
Hertil kommer udgifter til oprensning af PFAS-forurening af Hovedgrøften, markområder, naturområder, private vandboringer, vandløb osv.
Men lufthavnen vil øjensynlig ikke »frivilligt« vedkende sig sit erstatningsansvar, hvilket resulterer i, at den eksisterende PFAS-forurening uhindret og fortløbende spreder sig i Dragør.
Amager gennemskæres af talrige kanaler og grøfter, som afvander øen. Blandt de største kanaler er Hovedgrøften i Dragør, der følger grænsen til Tårnby Kommune sydpå fra »Hollænderbyen« i Store Magleby, indtil den drejer mod sydøst ved Baggersmindelejren og fortsætter til udløbet ved Søvangsbakkerne.
PFAS-stofferne kaldes også »evighedskemikalier«, da de er svært nedbrydelige i naturen, ophobes i fødekæden og er giftige for dyr såvel som mennesker.
PFAS kan ifølge Miljøministeriet »transporteres over lange afstande«, hvilket forøger spredningen i vores omgivelser betragteligt, eksempelvis via vandløb såsom Hovedgrøften.
Lufthavnen og kommunerne nedsatte i december 2022 en arbejdsgruppe, der efter eget udsagn skulle »belyse muligheder for yderligere afværgetiltag og en handleplan og prioritering«.
Forureningssagen trækkes dermed atter i langdrag, og den træge forvaltningsproces fortsættes i en uendelighed. Imens spreder PFAS-stofferne sig i vores miljø og natur.
Der er stadigvæk ikke foretaget nogen som helst tiltag med henblik på oprensning af Hovedgrøften, der afvander store dele af lufthavnens område, og som i 2021 blev konstateret PFAS-forurenet.
Dragør Kommunalbestyrelse har som bekendt pligt til at passe på borgerne i Dragør – børn såvel som voksne.
De folkevalgte bør under ingen omstændigheder føje en storforurenende virksomhed, der omsatte for 3,5 mia. kr. sidste år, og som end ikke vil svare på, om virksomheden vil vedkende sig sit erstatningsansvar for PFAS-forureningen eller ej.
Dragør Kommune og Tårnby Kommune har i februar afleveret høringssvar til Transportministeriet om lufthavnens skadelige udbygnings-idéer og vækstplaner – men symptomatisk nok, så nævner kommunerne ikke den tabuiserede PFAS-forurening med et eneste ord i høringssvarene.
I stedet for at varetage folkesundheden og naboernes interesser, så varetages lufthavnens økonomiske og egennyttige vækstinteresser – det er en destruktiv og forældet politikertankegang, der bør vendes 180 grader.
Det ændrer ikke nævneværdigt på den eksisterende PFAS-forurening, at man efter flere år danner en såkaldt »arbejdsgruppe«. Der er derimod et erstatningskrav, som skal gøres op – og en regning, der skal betales ved kasse ét.
Man må forholde sig til gældende lovgivning og »forureneren betaler-princippet«, herunder lufthavnens betaling for oprydning af den omfattende PFAS-forurening i Dragør Kommune og Tårnby Kommune.
Det er naturligvis ikke borgerne, der skal bære de store omkostninger og skadevirkninger, som forureningen fra lufthavnen medfører.
PFAS-forureningen forsvinder ikke af sig selv, den spredes tværtimod mere og mere.
Med andre ord bør lufthavnen frivilligt og uden yderligere ophold betale for og igangsætte oprydningen efter sig selv.
På med arbejdshandskerne – man kan ikke blive ved med at udsætte oprydningen.
Med venlig hilsen
Kenneth Olsen
Borger i Dragør Kommune
Helle Barth (V), formand for Klima-, By- og Erhvervsudvalget har skrevet et debatindlæg om temaerne på udvalgets seneste møde....
18. marts 2023
Nicolaj Bertel Riber og Ole H. Hansen fra Socialdemokratiet har indsendt et debatindlæg om to projekter, der er vigtige...
11. marts 2023
Kristine Bak, formand for liste T, har indsendt et debatindlæg om udbygningen og støj fra lufthavnen. Læs...
4. marts 2023