Vi har modtaget:

Afstandskriteriet i elevfordelingen rammer pilskævt hos Dragørs unge

Lokalpolitisk ungdomsformand er utilfreds med elevfordelingen til gymnasiale uddannelser

Hvert år er der nye unge, kommende gymnasieelever fra Dragør, der søger ind på ungdomsuddannelser. Selvom listen af muligheder ikke er uendelige, så burde der stadig være gode muligheder for selv at kunne vælge det, man gerne vil ind på.

Dette ville være drømmescenariet – men det kunne ikke være længere væk fra virkeligheden, som den er nu. 

I år er det kun 28,8% af unge i Dragør, der er kommet ind på deres førsteprioritet. Tilsvarende var det sidste år 46%, og på landsplan er det 95%. Det vil altså sige, at der er markant færre unge, der kommer ind på det, de gerne vil. Og i stedet må man som ung nøjes med ens anden- eller tredjeprioriteter, som man måske slet ikke gider eller har lyst til. Men hvad er alternativet?

Ja, hvad er egentlig alternativet?

Vi kan jo ikke komme uden om, at jo tættere, du bor på en storby, des flere muligheder er der for valg af forskellige gymnasier ud fra præferencer. Men bør det virkelig være sådan, at man ikke engang kan komme ind på andet end Ørestad Gymnasium, hvis du bor i Dragør Kommune og gerne vil ind på et STX-gymnasium? 

Mit svar er et klart nej! Det må simpelthen kunne gøres smartere. For det er ikke frihed, hvis der kun reelt set er et STX-gymnasium, du kan søge ind på, når der trods alt stadig er en del gymnasier inden for 45 minutters radius til Dragør.

Jeg mener dog også, at der gode ting ved fordelingen:

Jeg mener, at elementet i fordelingen, hvor man møder andre elever med en anden baggrund end en selv – om det så må være en anden kulturel, sproglig, social eller økonomisk baggrund – er den centrale faktor.

Det er ikke kun med til at lære unge, hvordan man omgås andre mennesker, der måske ikke ligner en selv, eller som måske ikke er lige så privilegeret, som man selv er. Det er også med til, at man bedre kan forstå andre mennesker, man møder på sine livsveje senere i livet. 

Selvom der er mange gode ting i gymnasiefordelingen, så er der også udfordringer. Udfordringer, der skal løses – ikke kun i Dragør Kommune, men også andre steder i landet. Det kræver handling fra politikerne på Christiansborg, og selvom man laver nye love eller kommer med reformer, så vil der oftest være elementer, hvor der kommer udfordringer i praksis, og det skal der gøres noget ved.

Det handler hverken om snobberi eller en principsag. Det er store valg i livet, som vi unge skal til at tage. Derfor skal der laves en mere retfærdig fordeling til de kommuner, hvor mange elever får afslag på deres førsteprioritet.

Selvom vi ikke kan ændre på årets fordeling, så skal vi sørge for at gøre det bedre for fremtidige og kommende gymnasieelever.

Vi, og særligt Børne- og Undervisningsministeren, Mattias Tesfaye, har et ansvar for, at andelen af unge i Dragør, der ikke kommer ind på deres førsteprioritet, ikke falder yderligere. Det kommer jeg til at kæmpe videre for politisk.

Det kan og skal gøres bedre!

Med venlig hilsen
David Prammann Schrøder
Formand for DSU Amager (Danmarks Socialdemokratiske Ungdoms afdeling på Amager)

Deltag i den lokale debat

Vi vil gerne høre din mening.

Har du en kommentar til et indlæg – eller noget helt andet på hjertet, som du vil dele med resten af lokalsamfundet, så send dit indlæg til Dragør Nyt på redaktion@dragoer-nyt.dk

Fik du læst?