Et udsnit af haveforeningen A/F Møllevang set fra oven. Fotos: A/F Møllevang.
Et udsnit af haveforeningen A/F Møllevang set fra oven. Fotos: A/F Møllevang.
Der er fyret op i vildmarksbadet.
Der er fyret op i vildmarksbadet.
Gæster bydes velkommen med foreningens »navneskilt«.
Gæster bydes velkommen med foreningens »navneskilt«.

Et skjult fællesskab fejrer 60 år

Af Rasmus Mark Petersen

I år fylder haveforeningen A/F Møllevang 60 år, men foreningens næstformand skyder på, at de fleste borgere i Drag-ør ikke ved, hvor det ligger. På trods af alle herlighederne.

Giv det lige 10 sekunders overvejelse. Hvor i Dragør Kommune ligger A/F Møllevang? Området har status af at være kolonihave, så tanken ledes måske hen på nyttehaverne ved Hollænderhallen? Det er ikke dem. 

Det er heller ikke det store haveforeningsområde på vej fra Sydstranden ud mod campingpladsen og genbrugspladsen. Nej, man skal ud til Søvang til lige der, hvor parcelhuskvarteret stopper på venstre hånd, der kommer Møllevang på den højre.

En genvej for cyklister til golfbanen. Eller en undseelig lukket vej fra Kalvebodvej, lige efter man havde muligheden for at dreje fra til Tømmerrup. 60 år i fred og fordragelighed omgivet af skov, hestefolder og golfbanen. 

87 store grunde

Haveforeningens næstformand Christian Seidenfaden beskriver området som et sted, hvor beboerne lever i en form for anonymitet, men på en positiv måde.

»Der er ikke ret mange, der kender det område. Og det er også som natur- og oplevelsesområde, og ikke bare som Møllevang som en andelsforening,« siger han.

Her ligger 87 grunde med hver deres lille træhus. Men ser man nærmere på området, så afviger det fra den normale kolonihave. Grundene er større – flere har udskiftet paptaget med eternittegl. Og så er der flere pænt friserede græsplæner, end der er hyppede kartoffelbede. 

Og det kan forklares, når man dykker ned i foreningens 60 års historie. Oprindeligt blev markerne sydøst for Møllevang udstykket med henblik på opførelse af et parcelhuskvarter. Det er det, der i dag kendes som Søvang. 

Søvangs udvidelse

Det var så tanken at udvide dette nye paradis med flere parcelhuse mellem Fælledvej og Bachersmindevej. Og størrelsen af lodderne i området vidner derfor om denne oprindelige intention. 

»Det var jo selvfølgelig med det for øje at måske på et senere tidspunkt kunne udstykkes til et område a la Søvang. Men allerede ret hurtigt efter gik man i knæ på grund af lufthavnens restriktioner,« forklarer næstformanden.

Planerne blev nemlig bremset af Miljøstyrelsen, da området befandt sig indenfor lufthavnens daværende støjzone. I stedet for et parcelhuskvarter blev der stiftet den andelshaveforening, som i dag kendes som Møllevang. 

Området – og dermed Søvang – ville sandsynligvis have været meget større, hvis der var givet tilladelse til parcelhuse på de første andelsgrunde. Og det er faktisk særligt, at området har dette ejerforhold for en kolonihaveforening. 

»Vi er selv medejere af grunden. Og så husene ejer vi jo selv. Jeg har aldrig set så store grunde i en kolonihave her på Amager. Men det er bare pudsigt, fordi vi er blevet puttet ind i den kategori,« fortæller Christian Seidenfaden.

Alsidige beboere

Grundstørrelserne har også indflydelse på hvilke typer af andelshavere, der bliver tiltrukket af området. For på den ene side er man under kolonihavebestemmelserne. Det betyder, at man maksimalt må opholde sig seks måneder om året i sit fritidshus. Og på den anden side kan det være tiltalende rent faktisk at eje sin egen sommerresidens. 

Det er medvirkende til, at beboerne i Haveforeningen Møllevang er en relativt mangfoldig gruppe; fra unge, travle børnefamilier til modne ægtepar, alle er velkomne. »Her er plads til alle,« som det står på foreningens hjemmeside. Dette fællesskab er en af de ting, næstformanden mener, gør Møllevang til noget særligt.

»De unge familier, der bor i Møllevang, bringer en følelse af energi og fornyelse. De er ofte travle med at balancere arbejde og familieliv, men de værdsætter den ro og skønhed, som Møllevang tilbyder,« forklarer han. 

Her kan familierne lade deres børn lege frit i sikre omgivelser, mens de selv kan nyde en kop kaffe i haven eller tage en afslappende gåtur i området.

Naturligvis serveres der fødselsdagskage til fejringen.
Naturligvis serveres der fødselsdagskage til fejringen.

Generationsskifte

De modne par, der bor i Møllevang, bidrager med en følelse af stabilitet og kontinuitet. Mange af dem har boet i haverne i mange år. De har set foreningen udvikle sig gennem årene og har selv bidraget til udviklingen gennem deres engagement i den.

Det er ofte dem, der passer på traditionerne og historien, mens de også byder nye idéer og forandringer velkommen.

Men Møllevang er ikke kun et sted for nuværende beboere. Christian Seidenfaden bemærker, at der er et generationskifte i gang. Yngre mennesker begynder at flytte ind, hvilket bringer nye perspektiver og idéer til fællesskabet. 

»Det er meget hyppigere, at vi hører børnegrin og -skrig. Det er ikke helt unge mennesker, der flytter ind. Men det er yngre mennesker med børn, som gør, at vi stadigvæk er i udvikling,« siger han.

Størrelsen på haverne giver også plads til, at små børn kan tumle rundt, og der er blevet bemærket flere og flere swimmingpools rundt om på græsplænerne. Selv har Christian Seidelin investeret i et vildmarksbad, som kan varmes op i ydersæsonerne. 

»Ja, det er jo lettere at vedligeholde,« bemærker han med et grin. Og det ligger meget godt i forlæggelse af den stemning i området – det er godt for folk, der holder af at nyde tilværelsen og have lidt mere plads og ro.

Status som sommerhuse

Beboerne vil dog rigtigt gerne have lov til at nyde det endnu mere, end de gør i dag. Kolonihavebestemmelserne betyder nemlig, at der bliver sat kryds i kalenderen, så familierne ikke kommer til at overtræde reglerne om kun seks måneders ophold. Samtidigt må de trods de store grunde ikke lave større huse end 60 kvadratmeter. Og det, mener Christian Seidenfaden, er utidssvarende.

Han påpeger, at kravene fra folk i dag har ændret sig, og at det kan være svært at imødekomme disse krav inden for de nuværende regler. Han siger: »Du kan jo dårligt nok henvende dig til et fritidshusfirma og købe et nyt hus. Fordi de laver dem jo ikke på 60 kvadratmeter. De laver minimum 70 kvadratmeter.«

Det er hans opfattelse, at de fleste beboere mener, at området bærer langt mere præg af et sommerhusområde, end det bærer præg af et kolonihaveområde. 

Manglende lydhørhed

Faktisk har man prøvet at få lavet lokalplanen om, så området kan blive et sommerhusområde med større huse og længere lovlig opholdstid. Men det er svært, fordi foreningen ikke oplever den store lydhørhed i kommunen. 

»Vi har forsøgt så sent som i år. Men vi håber da, at politikerne vil lytte. Her har flere slået lidt på tromme for at tiden er løbet for mange af de kolonihaver,« fortæller Christian Seidenfaden, der som sådan godt forstår, at man er varsomme over for at ville pille ved nogle regler, der har været i kraft i så lang tid.

»På den ene side vil vi jo rigtigt gerne have reglerne ændret. Men på den anden side, så hælder jeg også lidt til at sige, at der kommer noget godt ud af, at reglerne er så restriktive. Men det er synd for de familier, hvor forholdene ikke er tilstrækkelige,« uddyber næstformanden.

Fødselsdagsfejring

A/F Møllevangs kamp for at blive anerkendt som et sommerhusområde er en kamp, beboerne er klar til at kæmpe videre for i de kommende år. Indtil da forsøger de bare at nyde de eksisterende forhold så meget som muligt. 

Det skete også, da 60-års-jubilæet blev fejret med en beboerfest inden sommerferien. Her lykkedes det at samle beboere fra 30–40 huse. Og for Christian Seidenfaden er det et klart billede på, at Møllevangs beboere vil hinanden. 

»Selvom der er fred og ro, så kender man sin nabo på en anden måde, end man gør i en lejlighed eller et parcelhuskvarter. Og det er egentlig meget rart,« afslutter han med et smil.

Det sociale sammenhold trives blandt beboerne.
Det sociale sammenhold trives blandt beboerne.
I haveforeningen er der plads til at slappe af ...
I haveforeningen er der plads til at slappe af ...
... og hygge sig.
... og hygge sig.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk