Dannebrog stryges. Foto: HAS.
Dannebrog stryges. Foto: HAS.

Flagdag på rådhuset

Tirsdag den 5. september var Dragør Kommune vært for et velbesøgt og særdeles vellykket arrangement på Dragør Rådhus, hvor man fejrede den årlige flagdag for Danmarks udsendte. Mere end et halvt hundrede gæster, veteraner og pårørende var mødt op i det smukke sensommervejr. 

Kommunaldirektør Mads Leth-Petersen bød velkommen, hvorefter borgmester Kenneth Gøtterup holdt en indledende tale, hvori han blandt andet kom rundt om det brede spektrum, som det at være udsendt dækker over – blandt andet med en lille hilsen til en vis dansk astronaut, der netop nu suser rundt i rummet over Jorden.

Veteraner

Efterfølgende bød programmet på bevægende og tankevækkende taler fra to af aftenens hovedpersoner. Først ved Anders Urban, som ud over at repræsentere Hæren også er aktiv i lokalprojektgruppen »Et forsvarligt Dragør«. 

Anders Urban kunne med glæde konstatere, at deltagelsen ved årets arrangement var den hidtil største. Han fortalte med glød og intensitet blandt meget andet om vigtigheden af at tage sig godt af vores udsendte, når de er tilbage i Danmark, og om værdien af stærke netværk.

Efterfølgende holdt Anika Tronier et særdeles personligt oplæg, om hvordan det havde været for hende at være eneste kvinde i en professionel enhed på 130 mand, udsendt til Afghanistan. Det var under barske forhold, hvor enheden var under daglig beskydning – flere gange om dagen.

Anika Tronier førte tilhørerne igennem sin tid som ny i militæret over oplevelserne som udsendt og bandt en smuk, men også barsk sløjfe på sine oplevelser. Og hun betonede, at det starter og slutter med en selv og de værdier og tanker, man bringer med sig. Det havde givet hende minder for livet – både gode og ubehagelige, men hun ville aldrig have været det foruden. Hun fremhævede, at det har gjort hende til den, hun er i dag, og hun beskrev, hvordan det har givet hende værktøjer, hun er i stand til at give videre til sine egne døtre.

Aftenen blev smukt krydret med et musikalsk indslag leveret af elev fra Dragør Musik- og Kulturskole, Xenia Stilund Nielsen på 11 år, og hendes lærer siden 2016, Tine Kastoft. Sammen gav de på blokfløjte en virtuos version af et lille uddrag fra Georg Philip Telemanns »12 Methodische Sonaten«.

Herefter sang leder af musikskolen Jacob Honoré for på fællessangen, der på dagen meget passende var »Septembers himmel er så blå«.

Ni børn dekoreret

Borgmester Kenneth Gøtterup uddelte herefter diplom og medalje til i alt ni børn af veteraner.

Det er ikke kun det enkelte menneske, der oplever konsekvenser af en udsendelse. Også for familien har det en umiddelbar og stor betydning – og i særdeleshed, når det drejer sig om børn. Der er et naturligt afsavn, mens mor eller far er udsendt på landets vegne.

Afslutningsvis trak alle uden for, hvor der blev lagt smukke blomster ved mindesmærket for Danmarks udsendte. Og traditionen tro blev arrangementet rundet af med, at Dannebrog blev strøget fra flagstangen.

Det var en emotionel aften, som maner til eftertanke. Særligt fik de stærke og meget vedkommende taler fra Anders Urban og Anika Tronier sat perspektiv på dele af tilværelsen, som for langt de fleste danskere ikke er en umiddelbar del af hverdagen. Det er imidlertid en stor og meget virkelig del af livet for de mange mennesker, der som udsendte udfører opgaver på vegne af os alle sammen.

HAS

Anders Urban er aktiv i lokalprojektgruppen »Et forsvarligt Dragør«. Foto: HAS.
Anders Urban er aktiv i lokalprojektgruppen »Et forsvarligt Dragør«. Foto: HAS.
Anika Tronier fortæller om sin tid i Afghanistan. Foto: HAS.
Anika Tronier fortæller om sin tid i Afghanistan. Foto: HAS.
Borgmester Kenneth Gøtterup overrækker medaljer til ni børn. Foto: HAS.
Borgmester Kenneth Gøtterup overrækker medaljer til ni børn. Foto: HAS.
Borgmesteren lægger blomster ved mindesmærket for Danmarks udsendte. Foto: HAS.
Borgmesteren lægger blomster ved mindesmærket for Danmarks udsendte. Foto: HAS.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2023 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk