Eleverne bliver vist rundt på Seerupgaard, hvor de smager mange forskellige typer grøntsager.
Eleverne bliver vist rundt på Seerupgaard, hvor de smager mange forskellige typer grøntsager.

Mod på det grønne køkken

Dragørs 5.-klasser har været på gårdbesøg

»Ej, det smager ordentlig godt!« Sådan lød det fra en overrasket elev, der smagte på gule blomster af bronzefennikel. 

De smager lidt af lakrids, forklarer Neel Seerup Hansen, der driver det økologiske landbrug, Seerupgaard, på Fælledvej sammen med sin mand, Marc Seerup Hansen. 

Som en del af friluftsskolens faste forløb i folkeskolen får parret hvert år besøg af en ny årgang af 5.-klasser.

Smagsprøve og afstemning

Klasserne var på en smagetur i marken, hvor de smagte forskellige krydderurter, grøntsager, blomster og frøstande. 

Børnene havde selv været ude i marken for at plukke, dufte, smage og gætte på, hvad de forskellige afgrøder kan bruges til. 

De fik blandt andet smagt på bronzefennikelblomster, som smager lidt af lakrids, frøstande fra bladfennikel og både blomster og frøstande fra tallerkensmækkere. Da de umodne frø fra tallerkensmækkeren ud over at være saftige også er ret stærke, går de under navnet Nordens wasabi. 

Eleverne plukkede fire forskellige sorter af squash, som de skulle smage for at erfare, hvor forskellige squash kan være. Den runde, grønne zapito, den aflange gule solara, den lysegrønne, aflange genovese og en ufo-squash. Squashen blev skåret ud i både og spist rå, og der var flere af børnene, der blev overraskede over, hvor godt sådan squash faktisk kunne smage. 

Efter smagningen skulle eleverne fortælle, hvad de bedst kunne lide. Storhittet var den lille, runde zapito-squash. Den vandt klart førstepladsen blandt samtlige klasser. Dens smag er en blanding af agurk, melon og avocado. 

Andenpladsen gik til ufo-squashen – en hvid, ufoformet squash, der smager sødt og mildt som melon. 

Bange for nye grøntsager

Neel Seerup Hansen er glad for at få muligheden for at fortælle børnene om de mange forskellige grøntsager og krydderurter, der findes. 

Børn kan godt være lidt bange for at smage på nye grøntsager, ved Neel Seerup Hansen, der også kender det fra sine egne børn. Men hun oplever, at det går nemmere, når børnene selv får lov til at plukke, mærke og dufte til grøntsagerne først. 

Det er vigtigt for hende at begejstre eleverne med den store variation af smage, farver og former, der findes, og så synes hun, det er sjovt at vise dem, at der findes en ufo-formet squash, en kuglerund squash og en squash, der er helt gul og ligner en citron.

Der opstår en helt anden nysgerrighed, når eleverne selv er med i marken, lyder det fra Neel Seerup Hansen, der samtidig konstaterende fortæller, at besøgene på landbruget vækker lysten til at prøve nye smagsoplevelser og gå med i køkkenet. 

Madpakke til familien

Som det sidste indslag på dagen skulle eleverne høste grønkål i tre forskellige farver: den røde purpurkål, den klassiske grønne og så en violet. Her fik eleverne lov til også at høste til dem selv og deres forældre, og de fik opskrifter med hjem på grønkålschips og grønkålspesto, som de så kunne lave sammen med forældrene hjemme i egne køkkener. 

Endelig fik eleverne også dette lille husmortip med hjem: Skulle grønkålene nå at blive lidt slatne, inden de skal bruges i køkkenet, vil det ved at lægge kålene i koldt vand være muligt at få dem til at rejse sig igen. 

CL

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk