Flere skal undvære hjemmesygepleje

Der kommer flere borgere i sygeplejeklinikken, men der skal endnu flere til, hvis politikernes mål skal nås. Det kan betyde ændringer for personer, der har problemer med at kontrollere deres vandladning eller afføring

Af Rasmus Mark Pedersen

På Wiedergården er der etableret en klinik, hvor sygeplejersker hjælper borgere, der har behov for hjælp i forbindelse med sygdom.

Der er tale om borgere, der er ikke så syge, at de skal have en diagnose af en læge, men som har brug for pleje ud over, hvad de selv kan klare.

Det kan eksempelvis være behandling af sår, dosering af medicin, måling af blodtryk og blodsukker samt forskellige former for rådgivning og vejledning efter eksempelvis hospitalsbesøg eller anden ny sygdom.

Sygeplejekliniken på Wiedergården slog dørene op i sommeren 2020. Arkivfoto.
Sygeplejekliniken på Wiedergården slog dørene op i sommeren 2020. Arkivfoto.

Meningen er, at klinikken i nogle tilfælde skal erstatte hjemmesygeplejersken, så flere borgere kommer i klinikken i stedet for at få besøg.

»Det vil give medarbejderne bedre arbejds- og behandlingsforhold og nemmere adgang til relevant udstyr,« skriver forvaltningen, mens det bliver fremhævet, at borgerne »vil have nem adgang til at benytte aktivitetshuset før eller efter et besøg i klinikken.«

Langt fra målet

Derfor har der i hele 2023 været gang i et projekt for at få flere borgere ned i klinikken. Det skulle dels ske ved, at borgere med et nyt behov primært skulle visiteres til klinikken, og dels ved at se på de borgere, som i dag får besøg af hjemmesygeplejerskerne.

Resultatet er, at besøgstallet har været støt stigende over året. Fra omkring 20 visiterede borgere i starten til omkring 45 visiterede borgere omkring efterårsferien.

Men det politiske mål er, at klinikken har besøg af borgere i 90% af åbningstiden mellem 8 og 14 alle hverdage. Og der er man langt fra endnu.

Det seneste oplyste tal er, at klinikken kun havde en såkaldt belægningsprocent på 53 i slutningen af oktober.

Derfor skal der visiteres endnu flere til klinikken for at nå det politiske mål, der er skabt ud fra ønsket om, at færre skal have brug for hjemme-sygeplejersken.

Da der som udgangspunkt ikke bliver betalt for transport til Wiedergården, så skal man altså finde borgere, der selv vil kunne komme frem til klinikken.

Projekt forsinket

Ved en sagsfremstilling om emnet på kommunalbestyrelsesmødet lige inden jul meldte forvaltningen, at man gerne vil forlænge projektet i ni måneder. Dermed er den oprindelige plan om at nå målet i september og være i normal drift 1. januar 2024 uden projekt skubbet til at nå målet i juli og gå i fuld drift den 1. september 2024.

Det har nemlig vist sig aldeles vanskeligt at få borgere, som i dag modtager besøg i hjemmet, til at besøge klinikken i stedet for.

Forvaltningen skriver: »Erfaringerne viser, at de borgere, som er motiveret for og primært kommer i klinikken, enten er nyvisiterede borgere eller borgere, som tidligere har kommet i en syge-plejeklinik og derfor kender til fordelene.«

Samtidig har hjemmesygeplejen ikke haft ordentligt tid til at gennemgå hver enkelt borger for en eventuel ændring, mens de samtidig har skullet passe deres arbejde.

Kommunalbestyrelsen godkendte planen enstemmigt.

Ny vurdering

Planen indebærer, at samtlige borgere, der i dag får sygepleje-faglige ydelser, i januar og februar vil blive vurderet for, om de kan møde op i klinikken. Og hvis de kan det, så vil de blive visiteret til klinikken i stedet for til hjemmesygeplejersken.

Samtidig er en ny gruppe af borgere kommet i søgelyset: Borgere med inkontinens. Her er blevet sat en medarbejder af med henblik på at få projektet til at lykkes, så borgerne ender med at møde op i klinikken i stedet for at skulle have brug for hjemmebesøg.

Tidligere har det også været planen, at borgere, som har fået deres medicin doseret af social- og sundhedsassistenter, i stedet for skulle have hjælp i klinikken. Men her er hjemmeplejen i stedet for begyndt at pakke medicinen ved hjælp af en maskine.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk