Historietime på Historisk Arkiv

Som følge af et initiativ startet i 2019 afholdes der den første tirsdag i måneden et fyraftensforedrag – en såkaldt historietime – men denne januaraften var dog en lidt særlig udgave af historietimen, sagde daglig leder Henning Sørensen i sin velkomst

Af Birgit Buddegård

Døren til Historisk Arkiv gik livligt op og i, efterhånden som klokken nærmede sig 17.30, og de fremmødte rykkede tæt sammen om bordene. Som følge af et initiativ startet i 2019 afholdes der den første tirsdag i måneden et fyraftensforedrag – en såkaldt historietime – men denne januaraften var dog en lidt særlig udgave af historietimen, sagde daglig leder Henning Sørensen i sin velkomst.

Der var ikke mindre end tre ting at fejre: Nemlig udgivelsen af Kikkenborgen, åbningen af en fotoudstilling og det ny liv, arkivet tager hul på med nye aktiviteter i huset. Og derfor var det heller ikke alene Henning Sørensen, der holdt foredrag – nogle af forfatterne til de lokalhistoriske artikler i Kikkenborgen – i øvrigt alle frivillige på arkivet – fortalte om deres arbejde med årbogen.

Udsyn og fordybelse

Hanne Bacher Bendtsen indledte med at fortælle, at årbogen er navngivet efter de små »huse« på tagryggen, der er så karakteristiske for Dragør. Fra disse kikkenborge er der udsyn, men husenes beboere bruger dem også til fordybelse, og derfor fandt hun navnet på årbogen velvalgt. I Kikkenborgen forsøger man at levendegøre historien, og det er den seneste udgave af Kikkenborgen et godt eksempel på – fyldt med interessante og oplysende artikler om lokalhistorien og dermed også om Dragør og Store Magleby af i dag.

Der blev givet smagsprøver på flere af artiklerne, der spænder lige fra maleren Eckersbergs forhold til Dragør over familien Lindberg-Hansen – et meget usædvanligt par, der omkring 1900 slog sig ned i Dragør. Begge var interesserede i cykelsport, men Susanne Lindberg, der var præstedatter fra Kerteminde, formåede at blive verdensberømt for sine bedrifter på cykel i slutningen af 1800-tallet, en sportsgren, der dengang blev anset for aldeles upassende for kvinder.

Jesper Paulsen fortalte om sin artikel, der omhandler besættelsen set i børnehøjde – der er skrevet meget om besættelsen og dens betydning for Dragør, men oftest set i den voksnes perspektiv. Jesper Paulsen har interviewet dem, der var børn dengang og kan fortælle historien oplevet med børnenes øjne.

Henning Sørensen fortalte om Trap Danmark – der i disse år udkommer med sjette udgave af den store danmarksbeskrivelse, hvor afsnittet om Drag-ør og Store Magleby, der ved den første udgivelse i midten af 1800-tallet fyldte nogle få linjer, nu udgives som selvstændig bog.

Ved at følge omtalen af Drag-ør gennem de seks udgaver over næsten 150 år stykkes et stykke udviklingshistorie sammen, og samtidig får man muligheden for at erfare, hvordan andre øjne gennem tiden har set på Drag-ør og Store Magleby, lød det fra Henning Sørensen.

Kikkenborgen rummer mange både oplysende, pudsige og morsomme artikler, og for alle med lyst til at kende lokalhistorien, der jo aldrig er langt væk i Drag-ør, er årbogen et must.

3 x Jans

Tina Høegh Nielsen og Anne Vermehren fortalte om Historisk Arkivs Dragørs nye udstilling om familien Jans, hvor de tre brødre – Knud, Poul og Svend – alle havde udpræget kunstnerisk talent.
Udstillingen viser kostumetegninger og kulisser til Dragør Revyen samt historiske fotografier.

Nyt liv på arkivet

Henning Sørensen glædede sig over, at kommunalbestyrelsen har besluttet, at Dragørs tidligere rådhus fortsat skal rumme Historisk Arkiv sammen med andre aktiviteter til byens foreningsliv.
»Vi tager hul på et nyt liv i huset,« konstaterede en smilende Henning Sørensen, der også kunne afsløre, at der i foråret 2020 vil blive afholdt kurser på arkivet i Folkeuniversitetets regi.

Henning Sørensen giver en historietime. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Hanne Bacher Bendtsen fortæller om Kikkenborgen 2019, der netop er udkommet og kan købes på Historisk Arkiv Dragør. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Den nye fotoudstilling om Knud, Poul og Svend Jans. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Det gamle rådhus på Stationsvej, hvor Historusk Arkiv Drag­ør holder til, pryder forsiden af Kikkenborgen 2019. Foto: Thomas Mose.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk