Birthe Strøbæk (tv.) sammen med besøgsvennerne Ellinor Walløe og Jørgen Frederiksen. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Birthe Strøbæk (tv.) sammen med besøgsvennerne Ellinor Walløe og Jørgen Frederiksen. Foto: Hans Jacob Sørensen.

På besøg med besøgsvennerne

Det er hyggeligt og givende for begge parter – både for besøgsvennen og den, der får besøg, siger koordinator for Besøgsvennerne, Jørgen Frederiksen. Og det oplever Dragør Nyt på første hånd, da avisen er inviteret med på besøg hos en borger. Det bliver en hyggelig eftermiddag – med en god snak og mange gode grin.

Af Birgit Buddegård

Besøgsven Ellinor Walløe har blomster med fra haven til besøget hos Birthe Strøbæk, som Dragør Nyt er inviteret med til.

Og at kemien mellem de to damer er god hersker der ingen tvivl om, da muntre bemærkninger straks udveksles mellem de to, der tydeligt kender hinanden godt.

Også koordinator for Besøgstjenesten – som Besøgsvennerne kaldes på kommunens hjemmeside – Jørgen Frederiksen er inviteret med for at fortælle om Besøgsvennerne, som både han og Ellinor Walløe foretrækker at kalde det.

Både Ellinor Walløe og Jørgen Frederiksen har to borgere, de besøger hver uge – Ellinor Walløe i private hjem, Jørgen Frederiksen på Omsorgscenteret Enggården.

Og begge understreger, at det er hyggeligt at komme på besøg og høre om folks liv. Alle har noget at fortælle, og det er spændende at høre om folks liv, siger de begge. Og der opstår venskaber – det går begge veje – lyder det enstemmigt fra de to.

95-årige Birthe Strøbæk er kvik og frisk, men det kniber med at gå, og derfor er det svært at komme uden for hjemmet. Det var hendes datter, der kontaktede besøgsvennerne, og Ellinor Walløe har nu besøgt Birthe Strøbæk i tre år. Og de to svinger tydeligt sammen. Begge er gift ind i Dragør-familier, så de har fælles bekendte, og så læser de begge meget, så der snakkes meget bøger, fortæller de.

Børn og børnebørn »fodrer« Birthe Strøbæk med bøger, ler Ellinor Walløe, og ofte bliver de to damer enige om at læse den samme bog, som de så efterfølgende diskuterer.

Birthe Strøbæk, der også er en stolt oldemor, siger, at hendes børn er flinke til at ringe og besøge, men det betyder alligevel rigtig meget at vide, at hver onsdag klokken 13 kommer Ellinor Walløe på besøg.

Birthe Strøbæk har også været på besøg i Ellinor Walløs have – de går korte ture – og især Cykling uden alder har Birthe Strøbæk haft stor glæde af. Det har gjort det muligt at komme rundt i kommunen og gense steder fra barndommen, som hun ikke har set længe. Desværre har coronakrisen sat en midlertidig stopper for dette, men Birthe Strøbæk bevarer tydeligvis humøret.

En måned inde i coronanedlukningen genoptog Ellinor Walløe besøgene – selvfølgelig med god afstand og håndsprit, men begge borgere, hun besøger, ville gerne have, at hun kom.

Kort besøg i telt

Jørgen Frederiksen, der efter et år på efterløn, meldte sig som besøgsven, fortæller, at en borger på Enggården efter coronanedlukningen havde konstateret, at nu vidste vedkommende, hvordan det var at være i fængsel.

I starten måtte Jørgen Frederiksen kun komme på besøg i et telt udendørs i 25 minutter ad gangen, men nu må han igen komme ind i borgernes hjem på Enggården. Også han fortæller, at det ikke er svært at finde samtaleemner – de kan snakke om alt, siger han, der også kender familien og er inviteret med til fødselsdag.

Handicappris og donation fra Dragør Gazellerne

Sidste år fik Besøgsvennerne Dragørs Handicappris og ligeledes sidste år, modtog de en donation fra Drag-ør Gazellerne – en løbeklub i Store Magleby, der donerer to kroner per løbet kilometer. Donationen blev anvendt til indkøb af blomster og chokolade til beboerne i eget hjem.

Og det blev modtaget med stor glæde, fortæller Jørgen Frederiksen.

»Tænk, at der er nogen, der tænker på os,« lød det fra flere af modtagerne.

Vil gerne have flere besøgsvenner

Jørgen Frederiksen fortæller, at de er 40 frivillige, der er besøgsvenner, mens der er 47 borgere, der får besøg.

Målgruppen er ensomme, der af den ene eller anden grund har svært ved at komme ud, og der er i øjeblikket syv på venteliste.

Jørgen Frederiksens har et stort ønske om, at endnu flere vil melde sig som besøgsvenner – det er meget givende for både besøgsvennen og den, der får besøg, siger han, der også kan konstatere, at der kommer flere og flere, der ønsker besøg. Han er hver onsdag fra kl. 10 til 12 at finde i receptionen i Dragørs Aktivitetshus Wiedergården, og han gør meget ud af at matche borgere og besøgsvenner. På adresselisten over besøgsvenner er tilføjet et par bemærkninger om interesser eller færdigheder, så han på den måde kan finde den rigtige besøgsven til en given borger. Koordinatoren går altid med ud på første besøg, og han oplever, at snakken hurtigt går i gang, og at både besøgsven og borger glæder sig til næste besøg.

I aktivitetshuset kan man finde en folder med oplysning om Besøgsvennerne, ligesom der er indlæg i »Væveren«.

Yderligere information på: www.dragoer.dk

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk