Budgetforlig:

Budgetforlig lander uden besparelser

Fire partier er blevet enige om budgetforlig for 2025–2028 i Dragør – det bygger på sidste års toårige budget, men rummer lidt økonomiske forbedringer.

Fire er med – og to står udenfor. Sådan er resultatet af årets budgetforlig i Dragør Kommune.

Budgettet er kommunens husholdningsregnskab, hvor der bliver sat tal på, hvad pengene kan bruges til i det kommende kalenderår – og i 2025 er der fundet lidt flere penge til en stribe ydelser og ekstra afdrag på gæld.

Moderaterne, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet står med deres 11 medlemmer bag forliget, mens liste T – Tværpolitisk Forening og Sydamagerlistens i alt fire medlemmer af kommunalbestyrelsen står udenfor.

Årets budgetforlig er i store træk en videreførelse af budgetaftalen. Her valgte man for første gang at lave et toårigt budget, hvor man satte en buffer af til uforudsete udgifter for i så høj grad som muligt at have et overblik over økonomien i både 2024 og 2025.

Person- og partikredsen bag er også stort set den samme. Sidste år var Lisbeth Dam Larsen dog løsgænger efter sit brud med Socialdemokratiet. Hun er siden skiftet til Moderaterne, der således er med i sit første budgetforlig i Dragør.

Selvom budgettet i store træk indeholder det samme som det, der blev indgået sidste år, er der dog fundet lidt penge. Budgettet bliver udvidet med i alt seks en halv million kroner pr. år i hele budgetperioden og med lidt flere penge derudover i 2025 og 2026.

Derudover afdrager kommunen ligesom sidste år med ti millioner kroner ekstra på den langsigtede gæld, der er på omkring en kvart milliard kroner. Afdraget betyder, at de »tvungne« afdrag bliver mindre fremover – og at renteudgifterne falder en smule.

Plejehjem og børnetænder

De seks en halv million kroner, der lander hvert år de næste fire år, skal gå til flere ting.

Den største post er fire millioner kroner, der deles ligeligt mellem to puljer på børne- og ungeområdet og ældreområdet.

Præcis hvordan de penge skal bruges, er endnu ikke endeligt besluttet. I forligsteksten hedder det dog, at de kan bruges til et kvalitetsløft til Omsorgscenteret Enggården og til udmøntning af en kommende ældrelov, hvis ikke der følger penge med den ny lov.

På børne- og ungeområdet kan pengene blandt andet gå til at fastholde fordelingen med 60 procent pædagoger og 40 procent pædagogmedhjælpere på institutionerne.

Derudover venter man på undersøgelser af, hvor mange penge skolerne har fået de senere år, og hvordan Dragør Kommune bruger skolepengene i forhold til andre kommuner.

Pengene kan også bruges til implementering af den ny folkeskolereform og forebyggelse af alkoholmisbrug blandt de unge.

Børnene får også nytte af de ekstra kroner på anden vis. I år er det blevet besluttet, at alle børn frit kan vælge en privatpraktiserende tandlæge ved bøjlebehandling. Derfor skal der bruges en million kroner ekstra på området. Dermed kommer det i alt til at koste 5,4 millioner kroner at rette op på de skæve tænder i 2025.

Kompetencer og rådgivning

Der er også fundet penge til kompetenceudvikling hos medarbejderne for 750.000 kroner pr. år, og borgerne kan fremover stadig trække på en borgerrådgiver, som til og med i år har været finansieret af statslige puljemidler. Det bliver dog ikke i en fuldtidsstilling – men der er sat 300.000 kroner af til arbejdet.

I 2025 og 2026 er der desuden blandt andet sat to millioner kroner af til en styrket indsats for lokalplaner og 200.000 kroner til elcykler til hjemmeplejen.

Oprensning og kystsikring

I en pressemeddelelse fra kommunen fremgår det, at der også er tiltag på anlægssiden.

Der er sat penge af til at rense Hovedgrøften og til at justere budgettet til energirenovering. Desuden sættes der 18 millioner kroner af til kystbeskyttelse.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Fire ud af seks partier og lister i kommunalbestyrelsen står bag budgetaftalen. Her ses de glade politikere. Foto: Dragør Kommune.
Fire ud af seks partier og lister i kommunalbestyrelsen står bag budgetaftalen. Her ses de glade politikere. Foto: Dragør Kommune.

Glade politikere

De samlede forligspartier giver i den kommunale pressemeddelelse udtryk for deres store begejstring for samarbejdet om budgettet.

»At kunne videreføre hidtil serviceniveau uden besparelser, iværksætte nye forbedringer samtidig med, at vi kan begynde en mere strategisk udvikling af kommunen, samtidig med, at vi sikrer en meget stabil kassebeholdning i årene fremover, er resultatet af et godt og ansvarligt samarbejde mellem forligspartierne,« hedder det blandt andet fra borgmester Kenneth Gøtterup fra det Det Konservative Folkeparti.

Nicolaj Bertel Riber fra Socialdemokratiet udpeger blandt andet nogle af sit partis hjertesager:

»For Socialdemokratiet har det været særligt vigtigt, at en stor del af disse midler blev prioriteret til vores børn og ældre – de store velfærdsområder. Det er vi heldigvis lykkedes med.«

Helle Barth fra Venstre er også godt tilfreds – ikke mindst med den toårige budgetperiode.

»Som forventet har det vist sig at være den rigtige beslutning for Dragør Kommune at arbejde med et toårigt budget, da det har givet tid i både forvaltning og i de decentrale enheder til at fokusere på kerneopgaverne. Årets budgetforhandlinger har været anderledes, da vi ikke skulle starte forhandlingerne med at finde råderum. Det har derfor været muligt med et varigt løft af driften på seks en halv million kroner.«

Også fra Moderaterne lyder positive toner.

»Det er lykkedes i forhandlingerne at få et permanent løft på fire millioner kroner til vores velfærd fordelt på ældre- og børneområdet. En del vil om nødvendigt kunne anvendes til at sikre opnåelsen af 60/40-fordelingen mellem pædagoger og medhjælpere i vores daginstitutioner,« hedder det fra partimedlem Lisbeth Dam Larsen, der også glæder sig over blandt andet muligheden for kvalitetsløft på Enggården.

Budgetaftalen skal godkendes af kommunalbestyrelsen torsdag den 26. september. Det bør dog være en formssag, da 11 ud af 15 af kommunalbestyrelsens medlemmer har givet deres støtte.

Her skal de ekstra penge bruges

Langvarige indsatser i budgetforliget for 2025–2028:
• To puljer på hver to millioner kroner til henholdsvis børne- og ungeområdet og ældre­området 
• Kompetenceudvikling af medarbejdere (750.000 kroner i 2025/2026 og 550.000 kroner i 2027/2028)
• Hædring af frivillige (100.000 kroner)
• Styrket indsats til at gennemføre vedtagne strategier og politikker (150.000 kroner)
• Tilpasning af udgiften til bøjletandbehandling af børn (en million kroner)
• Fortsætte en borgerrådgiverfunktion sammen med andre kommuner (300.000 kroner)
• Styrket digitalisering, kunstig intelligens og cybersikkerhed (500.000 kroner)
Midlertidige indsatser i perioden 2025–2026:
• Styrket indsats for lokalplaner ved at tilknytte ekstern specialiseret arbejdskraft (i alt to ­millioner kroner)
• Elcykler til hjemmeplejen (i alt 200.000 kroner)
• Styrket økonomiopfølgning på socialområdet (samlet 1,4 millioner kroner)
Enkeltstående indsats i 2025:
• Styrket borgerinddragelse i at håndtere velfærdens fremtidige udfordringer (500.000 kroner)


Fik du læst?