Ny mand for bordenden

Nicolaj Bertel Riber (A) var som 1. viceborgmester leder af kommunalbestyrelsesmødet i torsdags, fordi borgmester Kenneth Gøtterup (C) var forhindret.

»Det var stort at sidde for bordenden og en rigtig god og spændende oplevelse.«

Sådan lyder det fra Nicolaj Bertel Riber (A), der torsdag var mødeleder for et kommunalbestyrelsesmøde for første gang. Som 1. viceborgmester var han stedfortræder for Kenneth Gøtterup (C), der for første gang i sin borgmestertid havde meldt afbud, fordi han følte, at han var nødt til at være til stede ved et debatmøde i Dansk Arkitekturcenter, hvor et arkitektforslag om at lade Amager oversvømme blev fremlagt.

Nicolaj Bertel Riber har som formand for Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsudvalget været mødeleder mange gange før, men det var alligevel anderledes at styre 15 kommunalbestyrelsesmedlemmer i stedet for syv udvalgsmedlemmer. Også fordi det hele blev livestreamet, og han også som noget nyt skulle styre teknikken med at tildele medlemmerne taletid ved mikrofonerne, hvilket han havde lavet en generalprøve på sammen med forvaltningen. Så han synes, kommunalbestyrelsesmødet gik godt.

»Vi kender alle hinanden rigtig godt. Vi er jo kollegaer. Og jeg synes, at folk var søde ved vikaren. Så det var en rigtig god oplevelse og noget, man da godt kunne fristes til at prøve igen på fast basis,« fortæller Nicolaj Bertel Riber med et grin.

Dagsordenen var ret kort, men der var alligevel stor politisk debat om blandt andet havmiljøet i Køge Bugt og Erhvervsområde Nord.

»Men det er jo godt med debat, for det er det, vi er der for. Mange ting er kendt på forhånd, fordi vi har drøftet dem på udvalgsmøder. Men det er for mig alligevel altid en demokratiets minifestdag, når vi sidder der i kommunalbestyrelsen en gang om måneden, og holdningerne får frit løb,« lyder det fra Nicolaj Bertel Riber.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Nicolaj Bertel Riber som stedfortræder for borgmesteren. Privatfoto.

Det besluttede kommunalbestyrelsen også

På kommunalbestyrelsens møde den 31. oktober kom der flere beslutninger på områder, som har været behandlet i udvalg, og Dragør Nyt derfor tidligere har beskrevet:

Børnehavenormeringer: Kommunalbestyrelsen vedtog det, der allerede havde været flertal for i udvalgene. Nemlig at årsnormeringen for 2025 på grund af et faldende børnetal laves om, så der skabes 250 pladser til 0-2-årige, hvilket er 12 pladser mindre end i 2024, og at der i 2025 er 508 pladser til 3-5-årige, hvilket er 17 pladser mindre end i 2024. Det faldende børnetal betyder, at budgettet samles set skæres med 2,4 millioner kroner. Pengene følger dog barnet, så institutionen tildeles penge for hvert barn, der starter. Og kommunalbestyrelsen blev enige om en model, hvor pladserne fordeles jævnt på alle daginstitutionerne, så ingen af dem vil opleve kæmpe fald i antallet af pladser – og dermed heller ikke kæmpe nedskæringer.

Bankforretninger i udbud: Dragør Kommunes nuværende aftale om bankforretninger udløber ved årsskiftet, og derfor er kommunen forpligtet til at sende opgaven i udbud, så de kan vælge bank på ny. Der er derfor udarbejdet et udbudsmateriale med de krav til bankforretninger og konti, som kommunen har, og så sendes opgaven i udbud i november. Der er frist for tilbud den 6. december, og så regner man med til januar at have taget stilling til, hvilken bank kommunen vil bruge, så en ny aftale kan starte fra 1. februar 2025.

Dragør skal ikke med i havprojekt: Staten har udarbejdet en havplan for Køge Bugt, hvor kommunerne langs bugten kan tilslutte sig et pilotprojekt, hvor man arbejder med en økosystembaseret tankegang. Dragør, København, Hvidovre og Tårnby kommuner er inviteret med i projektet, der er tilrettelagt af Tænketanken HAV og Køge Bugt Alliancen. Budgettet for opgaven er på halvanden million kroner, hvoraf det meste finansieres af fonde, mens de fire inviterede kommuner skal betale mindre beløb. Forvaltningen i Dragør oplyste, at Dragørs andel ville komme til at ligge på cirka 25.000 kroner.
Dragør Kommune har nu endeligt takket nej til at deltage i et statsligt pilotprojekt for Køge Bugt, som er tilrettelagt af Tænketanken HAV og Køge Bugt Alliancen. Dragør var inviteret til at deltage sammen med København, Hvidovre og Tårnby kommuner. Forslaget blev allerede nedstemt i Klima-, By- og Erhvervsudvalget, fordi A, C, V og M dannede flertal imod det. Men liste T begærede sagen taget op i kommunalbestyrelsen.
»Liste T mener, at Dragør Kommune har interesse i at deltage i et projekt, der har en økosystembaseret tilgang til havmiljøet i Køge Bugt,« fik Peter Læssøe ført til protokols. Til kommunalbestyrelsesmødet holdt liste T og Sydamagerlisten fast i, at Dragør Kommune bør være en del af pilotprojektet, mens resten af partierne altså dannede flertal for at takke nej.
»Socialdemokratiets begrundelse er, at havplaner er en statslig opgave. Og at sætte lighedstegn mellem det at ville havmiljøet og det at ville betale 25.000 kroner til et pilotprojekt, som jeg synes, at liste T og Sydamagerlisten gør, synes jeg, er forkert. Vi er optaget af havmiljøet i Køge Bugt, og derfor mener vi også, at vi skulle deltage i Køge Bugt Alliancen, hvor man virkelig kan gøre en forskel. Men det er der jo ikke flertal for,« lyder det fra Nicolaj Bertel Riber (A).

Dosispakket medicin: Kommunalbestyrelsen blev orienteret om udviklingen inden for dosispakket medicin, fordi kommunen arbejder på at udbrede dette. Det betyder, at flere og flere skal overgå fra at få deres piller fordelt og doseret af en sygeplejerske i hjemmet eller på sygeplejeklinikken til at modtage deres medicin som en samlet pakke, der er fordelt og doseret af en robot. Antallet af Dragør-borgere, der modtager dosispakket medicin, er svagt stigende, men der er stadig en del, der ikke ønsker at overgå til det, selvom deres medicinbehov godt kunne tillade det. Derfor fik kommunalbestyrelsen også en orientering om, hvordan man arbejder med at motivere flere borgere til at overgå til dosispakket medicin.
»Hensigten er, at dosispakket medicin skal være normalen i alle de tilfælde, det kan lade sig gøre, fordi det frigiver tid for sygeplejersker og mindsker sandsynligheden for fejlmedicinering markant. Men fordi borgerne selv skal betale for pilleæskerne, bliver det lidt dyrere for borgerne. Så jeg kunne tænke mig, at kommunerne af staten får lov til at afholde den udgift. Det er en af de ting, der måske kan motivere flere til at gå over til dosispakket medicin,« siger Nicolaj Bertel Riber (A) som formand for Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsudvalget i Dragør Kommune.

Fik du læst?

De glade iværksættervindere Silje Saylor, Klara Trolle og Olivia Møller fra Nordstrandskolen. Foto: Kirsten Marie Juel Jensen.

»Vi har arbejdet hårdt«

Smilene var meget brede på Silje, Klara og Olivias ansigter, da de vandt årets iværksætterkonkurrence for 6. klasserne i Dragør.

Læs mere »