Borgmester for en uge

I sidste uge var borgmesterkontoret indtaget af en speciel gæst: Borgmesteren havde nemlig Christoffer Torp Vestentoft som praktikant

Af Rasmus Mark Pedersen

Det er ikke hver dag, at Christoffer Torp Vestentoft sender sådan en mail. Han går i 9. klasse på Nordstrandskolen og skulle finde et sted at være i erhvervspraktik i en uge. Og hvor de fleste får hjælp af mor eller far, der spørger rundt på deres arbejdspladser, så valgte erhvervspratikanten her en anden taktik: Han skrev til borgmesteren.

Hvad laver de mon?

»Jeg kan rigtigt godt lide samfundsfag, og jeg tænkte, at det kunne være meget sjovt at se, hvad de laver heroppe. Så jeg syntes, det kunne være spændende at opleve, hvordan de tog beslutninger,« fortæller borgmesterpraktikanten, som vi har sat i stævne i byrådssalen. 

»Så skrev jeg bare til Kenneth, og så sagde han, at det kunne vi godt finde ud af – og så kom jeg i praktik her,« forklarer han, som om der ikke var de store ben i dét. 

Men går man praktikanten lidt mere på klingen, så var det ikke helt uden nerver, at han trykkede »Send«. 

»Jeg tænkte: Jeg håber, han svarer. Han får nok mange mails. Så det er ikke sikkert – men det lykkedes,« siger han med et smil.

Da borgmesteren senere genfortæller samme anekdote, så virker han fornøjet over at have fået mailen: »Jeg er glad for, at Christoffer rakte ud, for jeg har længe gået og overvejet, om vi skulle have en erhvervspraktikant ... men jeg har bare ikke taget mig sammen, for at være helt ærlig,« siger Kenneth Gøtterup. 

Christoffer Torp Vestentoft har overtaget borgmesterens plads i byrådssalen. Foto: Rasmus Mark Pedersen.
Christoffer Torp Vestentoft har overtaget borgmesterens plads i byrådssalen. Foto: Rasmus Mark Pedersen.

Ny tradition

Borgmesteren regner i hvert fald med at have en praktikant hvert år fra nu.

»Jeg tror, Christoffer får skudt en tradition i gang. Så Christoffer har været prøveklud for os på, hvordan vi kunne tilrettelægge sådan et program,« siger borgmesteren.

For Christoffer Torp Vestentoft har det været vigtigt at se, hvordan politik fungerer: »Jeg synes, det har været sjovt at se, hvordan de har taget beslutninger rundt i landet, og hvad det har af betydning for folk,« forklarer han og kommer med et eksempel fra Dragør Boldklub: »Nu er jeg nede i boldklubben, og der kan jeg se, hvordan der bliver sat penge til side. Jeg har oplevet, at hvis de har nogle penge tilovers, så er der penge til at fikse banen, eller få nogle nye mål. Vores kunstbane har nogle gange ikke været så god. Men da der blev sat penge af, så blev den bedre,« forklarer han.

Lange arbejdsdage

Hvervet som borgmester har givet 9.-klasseseleven nogle noget længere arbejdsdage, end han har normalt. 

Mandag var han til en klimakonference på Tivoli Hotel i København. Tirsdag var også under tunnellen og sammen med alle landets (andre) borgmestre til møde i Kommunernes Landsforening. 

»Jeg synes, det var meget fedt inde til det borgmestermøde, fordi der var så mange borgmestre samlet,« forklarer Christoffer Torp Vestentoft, som begejstret tilføjer: »Jeg hørte om, hvad det betød for de andre kommuner, hvis en kommune sætter skatten op. Det var fedt at opleve.«

Onsdag gik blandt andet med gruppemøde i den konservative byrådsgruppe. 

»Det var spændende at høre, hvordan de kom frem til beslutningerne. Alle fik lov til at sige noget, og de blev lyttet til,« fortæller praktikanten. 

Denne torsdag byder blandt andet først på dette interview med Dragør Nyt og siden et ret så væsentligt byrådsmøde – for det er nemlig her, at Budget 2024 tredjebehandles og endeligt vedtages. 

»Jeg håber, det bliver spændende. Det er jo første gang i lang tid, man ikke har skullet spare noget, så det er godt for byen,« forklarer Christoffer Torp Vestentoft og lyder næsten som om, han kunne fungere som afløser for borgmesteren ved aftenens møde.

Og praktikugen skulle såmænd fredag sluttes af med endnu en sen arbejdsdag, da kommunen havde indbudt til Foreningernes Dag i Hollænderhallen inden weekenden.

En rigtig arbejdsuge

Borgmesteren (den rigtige) lægger vægt på, at han gerne ville vise en så naturlig arbejdsuge som muligt.

»For mig har det været vigtigt, at hvis man gerne vil i praktik som borgmester, så følger man arbejdsprogrammet – uanset om det er sjove eller kedelige møder. Og så må man hænge i og få det bedste ud af det – også selvom noget af det kan være svært stof,« forklarer Kenneth Gøtterup. 

Han indrømmer samtidig, at kommunen kunne være langt bedre til at inddrage de unge i de beslutninger, der bliver taget på rådhuset.  

»Hvis vi nu var lidt bedre til at få ungdommen inddraget generelt i debatten, inden vi tog beslutninger, så tror jeg godt, de kunne ændre noget, men det har vi jo ikke gjort. Det har vi bare været skidedårlige til,« siger han og lover straks en smule bod og bedring, fordi kommunen starter et fælles elevråd op på tværs af skolerne.

Christoffer Torp Vestentoft er i dag ikke politisk aktiv på nogen måde, men det kan godt være, at han bliver det i fremtiden. For selvom han ikke ved, hvad han skal være, når han skal ud på arbejdsmarkedet, så har han da fået føjet et bud på listen: »Det kunne være fedt at være borgmester, men det er ikke så nemt at blive,« siger han med et smil.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk