Omsorgscenteret Enggården. Arkivfoto: Thomas Mose.

Brandsikkerhed på plejehjem

Dele af Enggården lever ikke op til reglerne for brandsikkerhed

I en orientering fra Dragør Kommunes forvaltning blev By-, Erhverv- og Planudvalget (BEPU) tirsdag den 14. januar informeret om, at brandforholdene på den nye del af Omsorgscenteret Enggården ikke lever op til regler i bygningsreglementet, der var gældende, da bygningen blev opført. 

Alle landets plejecentre har efter flere brande med tragiske følger i flere forskellige regioner fået kontrolbesøg, og det er på et sådan et, problemet er blevet opdaget. Ved kontrolbesøget på Enggården blev der nemlig stillet spørgsmål ved, om forholdene i den nye del lever op til kravene.
Den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll fik til opgave at undersøge sagen, og de har nu konkluderet, at der er forhold på Enggården, der ikke lever op til bygningsreglementet – selvom det var blevet vurderet, at forholdene var opfyldt, da byggeriet blev godkendt og taget i brug.

Manglende sprinkleranlæg

Da bygningen blev opført, var der krav om, at der skulle være et sprinkleranlæg, hvis plejehjemmet har mere end en etage, og de samlede sove-afsnit er på mere end 1.000 m2. 

Den nye bygning på Enggården er opført i mere end en etage, men det blev i første omgang vurderet, at soveafsnittene er under 1.000 m2. Derfor er der ikke etableret et sprinkleranlæg.
Det viser sig dog, at de forskellige soveafsnits arealer skal regnes sammen, da sove-områderne deler flugtveje. Sovearealet kommer derfor sammenlagt op på 1.200 m2, og reglementet kræver derfor brandforholdene bliver ændret, så byggeriet lever op til reglerne.

Det ligger nu klart, at der skal foretages en opbygning, således at byggeriet som minimum kommer til at leve op til det bygningsreglement, der var gældende, da bygningen blev opført (BR10).
Lovliggørelsen kan ske ved, at der etableres supplerende separate flugtveje, så soveafsnitten ikke længere skal sammenregnes, eller alternativt kan der etableres et sprinkleranlæg. Sidst nævnte løsning vil betyde, at bygningen bringes op til den standart, der er for nybyggeri med det nuværende bygningsreglement (BR18).

Manglende flugtveje

Gennemgangen af brandsikkerheden i den nye bygning afslørede også et andet problem, nemlig gangarealerne. De skal betragtes som flugtveje og må ikke, som det er tilfældet på den nye del af Enggården, ligge i direkte sammenhæng med fællesrum. Derfor er det ligeledes et krav, at gang- og fællesarealet brand-adskilles. 

I den gamle del af Enggården, der fungerer som daghjem, er der også fundet mangler, der skal udbedres. Her skal også etableres supplerende flugtveje, brand-adskillelse og et såkaldt ABA-anlæg, der gør, at dørene automatisk lukker ved brand, således de kan forblive åbne i dagligdagen.

Økonomi

Som minimum står kommunen over for at skulle bruge et større millionbeløb på at udbedre brandsikkerheden.
Alene forbedringerne i daghjemmet skønnes at løbe op i 3,5 mio. kr., mens forvaltningen vurderer, at den billigste løsning for Enggårdens nye bygning med supplerede flugtveje og brandadskillelse af gang- og fællesarealet vil koste yderligere 2,9 mio. kr.
Vælges løsningen med et sprinkleranlæg, som i visse tilfælde vurderes at kunne medvirke til at begrænse eller helt stoppe en brand, inden den udvikler sig, anslås det forbedringerne i den nye bygning vil løbe helt op i 8,4 mio. kr. inklusive den krævede brand-adskillelse.

Forvaltningen oplyser Dragør Kommune ikke må betale for ombygningen, da der er tale om almene boliger. Almenboligloven bestemmer, ombygningen skal finansieres ved at optage et lån, som skal tilbagebetales af beboere og kommunen over huslejen. 

Da der alligevel skal optages lån, har forvaltningen også set på øvrige tiltag, der kan medtages i finansieringen.
Blandt projekterne er renovering eller udskiftning af taget på daghjemmet til enten 2 mio. kr. eller 3,25 mio. kr. alt efter hvilken løsning, der vælges.
Et anden mulighed for tilføjelse til projektet vil være at skifte til LED-belysning.  Udgiften hertil skønnes at være cirka 600.000 kr. Beløbet vil dog på grund af mindre elforbrug allerede være tjent ind efter 11 år.

Huslejestigninger

Enggården består af fire forskellige afdelinger, der er opdelt efter bygningernes opførelsestidspunkt. Hver afdeling skal betale for de forbedringer, der sker i den enkelte afdeling, og derfor vil der heller ikke være tale om samme pris for hver lejlighed.

Vælges den billigste løsning for en brandsikring af Enggården, der samlet betyder omkostninger for 6,5 mio. kr., vil det ifølge forvaltningens beregninger betyde en månedlige huslejestigning på mellem 171 og 208 kr. alt efter hvilken type lejlighed, der er tale om. Og kommunens leje af servicearealer vil stige med 66.000 kr. årligt. 

Vælges løsningen med et sprinkleranlæg, viser forvaltningens beregninger, at stigningen vil blive mellem 315 og 384 kr. pr. måned, mens kommunens skal betale 123.000 kr. mere årligt. Og bliver det vedtaget, at der skal foretages yderligere forbedringer på Enggården, kan huslejen stige helt op til 837 kr. for de beboere, der får størst huslejestigning. For kommunen kan det betyde op til 196.000 kr. mere i leje om året. 

Huslejen spænder i dag mellem 5.575 og 6.551 kr. pr. måned, alt efter hvilken lejlighed man bor i. Beboerne på Omsorgscenteret Enggården kan i øvrigt, som alle andre lejere, søge om boligstøtte, der tildeles efter indkomst og formue. 

Høring inden beslutning

Dragør Kommunes administration anbefalede BEPU at sende sagen i høring hos boligafdelingerne på Omsorgcenteret Enggården, Bruger og Pårørenderådet, Ældrerådet samt Handicaprådet, inden der træffes en endelig anbefaling.
Med fire stemmer fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre (AOV) blev administrationens indstilling vedtaget.

Konservative og liste T var enige i, at sagen skal sendes i høring – dog med en indstilling om minimummodellen samt etablering af LED-belysning. De tre stemmer fra C og T var dog ikke nok til en gennemførelse, da AOV-gruppen valgte at stemme imod.

Husleje på Enggården

Prisen på de fire lejlighedstyper på Enggården er:
(Type A)  60 m2  5.572 kr.
(Type B)  67 m2  5.735 kr.
(Type C)  66,5 m2  6.541 kr.
(Type D)  66,5 m2  6.551 kr.

Huslejestigning

Model 1: Ombygning af køkkener og suplerende flugtvejstrapper – samlet pris 2,9 mio. kr.
(Type A)  76 kr. pr. md.
(Type B)  87 kr. pr. md.
(Type C)  92 kr. pr. md.
(Type D)  86 kr. pr. md.

Model 2: Opsætning af sprinklingsanlæg og brand-adskillelse i boligafsnit– samlet pris 8,4 mio. kr.
(Type A)  220 kr. pr. md.
(Type B) 253 kr. pr. md.
(Type C)  268 kr. pr. md.
(Type D)  253 kr. pr. md.

Model 3: Brandsikring og ombygning af daghjem – samlet pris 3,6 mio. kr.
(Type A)  220 kr. pr. md.
(Type B)  253 kr. pr. md.
(Type C)  268 kr. pr. md.
(Type D)  253 kr. pr. md.

Model 4: Udskiftning af tag på daghjem – samlet pris 3,25 mio. kr.
(Type A)  85 kr. pr. md.
(Type B)  98 kr. pr. md.
(Type C)  104 kr. pr. md.
(Type D)  100 kr. pr. md.

Model 5: Ombygning af tagfod og understrygning – samlet pris 2 mio. kr.
(Type A)  337 kr. pr. md.
(Type B)  0 kr. pr. md.
(Type C)  0 kr. pr. md.
(Type D)  0 kr. pr. md.

Model 6: Udskiftning af LED-belysning – samlet pris 600.000 kr.
(Type A)  39 kr. pr. md.
(Type B)  44 kr. pr. md.
(Type C)  47 kr. pr. md.
(Type D)  45 kr. pr. md.

Model 7: Udskiftning af vinduer – samlet pris 1,7 mio. kr.
(Type A)  61 kr. pr. md.
(Type B)  70 kr. pr. md.
(Type C)  74 kr. pr. md.
(Type D)  73 kr. pr. md. 

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk