Foto: Jørgen D. Petersen.
Foto: Jørgen D. Petersen.

Byvandringer

Sommeren igennem tilbydes byvandringer i Dragør. Turene begynder ved Drag-ør Turistkontor, Strandlinien 2, hvorfra der også sælges billetter.

Rundtur i by og havn

Som noget nyt vil der frem til og med den 16. august hver torsdag, fredag, lørdag og søndag kl. 13 være en fast rundvisning i Dragørs gamle by og havn – en 45–60 minutter lang sommerbyvandring, som går gennem Dragørs hyggelige gader.

Turene er særligt tilrettelagt, så stoppestederne undervejs fortrinsvis ligger på steder med god plads, således at deltagerne har mulighed for at holde god afstand til hinanden.

Det er guider fra Dragør Turistkontor, Historisk Arkiv Dragør, Danmarks Lodsmuseum, Amagermuseet eller Mølsted Atelier, der står for rundturen og fortællingen undervejs.

Temabyvandring

Der afholdes på særlige dage også i år en række temabyvandringer rundt i byen. Disse ture varer cirka en time.

Billetsalget begynder 30 minutter før turen. Børn, der er under 12 år gamle, går med gratis, hvis de er sammen med en betalende voksen, og der er reduceret pris for de 12–16-årige.

»Dragør i landliggertiden«

Onsdag den 29. juli kl. 16.30 ved Henning Sørensen.

I slutningen af 1800-tallet begyndte turisterne at opdage Dragør. Byen fik lystanlæg, badeanstalt og badehotel, og i næsten ethvert hjem i byen kunne man leje sig ind for sommeren.

På turen går deltagerne i landliggernes fodspor og hører om dengang, hvor den højeste mode var den stribede badedragt, som gik helt til knæene.

Dragør Nyt vil i løbet af denne sommer bringe en række artikler om selv samme emne, og tirsdag den 1. august afholdes i arkivets have en sangaften, hvor man vil synge landliggersangene.

»Dragør på UNESCOs verdens kulturarv-liste«

Fredag den 31. juli kl. 16.30 ved Axel Bendtsen.

Dragør gamle by og havn er kommet på den såkaldte tentativliste for kulturarv og er dermed den danske stats kandidat til at komme på UNESCOs internationale liste over enestående kulturarv i verden.

På byvandringen vil guiden forsøge at vise, hvorfor den gamle by og havn er så enestående med sin byplan og arkitektur.

Hvordan kan det være, at en gammel sejlskibsby fra 1700- og 1800-tallet er bevaret så godt?

Dragørs borgere har en stor del af æren ved i over 200 år selv at have taget vare på byens huse og havnen og på den måde skabt og videreført en tradition for bevaring.

Hvad er status over bevaringsindsatsen nu og perspektivet med en UNESCO-udpegning?

»Dragørs små finurligheder«

Fredag den 7. august kl. 16.30 ved Jakob Larsen.

Dragør havde i mange år sin egen syngende dialekt, som nogle få endnu behersker – men ingen taler til dagligt. Til gengæld er der fortsat en masse andre små og store særheder, specialiteter og finurligheder.

I gamle, gamle dage var der liv og leben, når fede sild om efteråret vandrede gennem Øresund. Så mødtes silde-fiskere, gællekoner, købmænd, præster, letlevende damer og andet godtfolk i tusindvis på Dragørs Sildemarked. Nu mødes man lidt mere beskedent i et telt på havnen til Sildens dag.

Selvom husene og grundene er meget små, er der næsten altid plads til et lysthus, om ikke andet så på taget.

I Dragør bor der mange kaptajner og styrmænd i de større og finere huse. Tidligere havde de skib at føre, nu sidder de oftere i cockpitet på et fly.

Dragør har Danmarks ældste lodseri, og der er stadig lodser i Dragør, men nu står der Pilot på deres både.

Alt dette – noget om Christian 2.s hollandske bønder på Amager, noget om de to fætre, der opbyggede hver deres verdensomspændende rederi og meget mere – hygger deltagerne sig med på turen gennem byen.

»Dragørs matadorer«

Søndag den 9. august kl. 15.00 ved Helle Bjorholm.

Korsbæk har sin matador – Dragør har adskillige!

Kom med på en byvandring og hør om skipperne i 1700-tallet, der blev rige på at sejle korn og brænde til København.

Nogle tog på langfart og sejlede råsukker og rom – produceret af slavegjorte afrikanere på De Dansk Vestindiske Øer – til hovedstaden.

Hjemme i Dragør byggede de stort i den lille, gule by.

Under krigen imod England 1807–1814 drog Dragør søfolk som kapere – statsautoriserede »sørøvere« – ud på erobringstogt mod engelske skibe og kunne hente store prise-penge hjem, hvis de erobrede fjendens skibe.

Der er også historien om de to Dragør-knægte, der efter deltagelse i de store guldgravereventyr i Australien og Californien kom hjem med formuer og blev skibsredere og byens førstemænd.

Sidst, men ikke mindst fortælles historien om Dragørs konge og de syv prinsesser – Dragørs største skibsreder, H. N. Jeppesen, og hans syv døtre.

Skibsrederen skulle blive stamfader på mødrenes side til Mærsk-dynastiet, der står bag Mærsk Line – et af verdens største rederier.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk