Magnus Bjerager Jørgensen fyrer dagen i gang. Foto: TorbenStender.
Magnus Bjerager Jørgensen fyrer dagen i gang. Foto: TorbenStender.
Der synges sang om rummet. Foto: Thomas Mose.
Der synges sang om rummet. Foto: Thomas Mose.
Raketterne vises frem, før de siden fyres af. Foto: TorbenStender.
Raketterne vises frem, før de siden fyres af. Foto: TorbenStender.

Familiedag på månebasen

Månedag på sfo’erne for andet år i træk

Det ydre rum, planeter og Mælkevejen har længe fascineret mennesket. At rejse i rummet, sende satellitter i kredsløb og finde svar på, hvordan det er derude optager ikke bare nørder og forskere, men også rigtig mange andre – unge såvel som gamle. 

I fredags, den 10. november, blev der afholdt familiedag på hver af Dragør Kommunes tre sfo’er, der for anden gang har arbejdet med det naturfaglige forløb »Månebase«. 

Forløbet, der er udviklet i samarbejde med astrofysiker Tina Ibsen, er blevet til med økonomisk støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Dansk astronaut

Med Månen som rammefortælling indeholdt projektet en række kreative værksteder, hvor børnene kunne arbejde med for eksempel at lave astronautmad, bygge månebaser, raketter og robotter, designe månehjelme og spille månefodbold. Og ugen kulminerede med den helt store fremvisning for forældre, besteforældre og søskende fredag eftermiddag. 

Lige nu er rummet højaktuelt, da Danmarks egen rumfarende astronaut Andreas Mogensen – efter opsendelse i august med Dannebrog på skulderen – netop suser rundt om Jorden med 28.000 km/t. Andreas Mogensen har da også været med på sidelinjen i projektet, blandt andet ved at medvirke i små inspirationsfilm, som blev udviklet i løbet af projektet.

Stor interesse fra familier

På Nordstrandskolen begyndte familiedagen med raketopsendelse for alle sfo’ens børn og forældre. 

Magnus Bjerager Jørgensen, pædagog og raketaffyrer, satte stemningen med sangen »Fly me to the Moon« og musikstykket »Imperial March«, som er Darth Vaders klassiske tema fra Star Wars-universet, da han i astronautdragt og hjelm fyrede arrangementet i gang med en raket. 

»Det har været så sjovt at lave forløbet igen. Vi gjorde os en masse erfaringer sidst og har i år haft tid til at lave nogle af de værksteder, vi ikke nåede sidste år. Der er blevet lavet helt nye aktiviteter, som for eksempel sømplader, også kaldet »String Art«, med raketter,« lyder det fra Magnus Bjerager Jørgensen og Lone Munk, som er to af de pædagoger, der har været med til at udvikle nogle af de nye værksteder. 

De to pædagoger fortæller, at, de synes, det er skønt at mærke opbakningen fra forældre og bedsteforældre, der har været lige så stor som sidste år.

»Vi vidste godt, at der havde været afholdt Månebase sidste år, og tænkte øv, at vores søn, som først skulle starte i skole i år, ikke nåede at være med, så vi er så glade for, at de har lavet projektet igen i år. Han har været så begejstret, at vi håber, det bliver en tilbagevendende begivenhed,« fortæller Sara Lindberg, der er mor til Halfdan i 0. klasse.

Der var også nye aktiviteter på Store Magleby Skole SFO, som bød på »Månesang« med tekst om stjerner, mælkevej og Andreas Mogensen. 

(Artiklen fortsætter efter billederne.)

Børnene har også mulighed for affyring af vandraketter. Foto: Thomas Mose.
Børnene har også mulighed for affyring af vandraketter. Foto: Thomas Mose.
På tur i månebilen. Foto: TorbenStender.
På tur i månebilen. Foto: TorbenStender.
Der langes rummad over disken. Foto: Thomas Mose.
Der langes rummad over disken. Foto: Thomas Mose.

Her var det også muligt for børnene at træne som en astronaut i bootcamp og få et fint diplom.

På Dragør Skoles SFO var hele sfo’en blevet dekoreret med kæmpe måner i flotte farver – og et rum var blevet omdannet til en hel månebase, som børnene kunne kravle igennem.

Sfo-leder Lars Bjergstad Jørgensen fortæller, at det er godt for pædagogerne, at de med forløbet får faglig inspiration og en skabelon for, hvordan de kan gribe det med det naturfaglige an.

»Det er tydeligt, at det er nemmere i år at prøve helt nye ting af, fordi pædagogerne hviler mere i deres egen faglighed. De er dygtige til at sætte retning for børnene, gå forrest for derefter at gå ved siden af og til sidst lade børnene styre aktiviteterne,« beretter lederen.

Big Bang

Projektet, der nu er blevet testet to gang i Dragør Kommune, testes i denne tid for første gang i Københavns Kommune. Her har i alt 24 institutioner tilmeldt sig for at være med til af afprøve Månebase-forløbet – og det hele vil blive grundigt evalueret af forskere fra Professionshøjskolen Absalon.

Til foråret tager pædagoger og sfo-ledere til »Big Bang Konferencen«, der er Danmarks største konference for naturfaglig læring for at holde workshop om projektet for over 1.500 lærere og pædagoger, der beskæftiger sig med science og naturfag.

Projektleder Pia Maria Lie, der sammen med Dragør Kommune og Tina Ibsen, står bag projektet, fortæller, at det har været fantastisk at se, at pædagogerne i Dragør har oplevet, at de er blevet styrket i deres egen fagidentitet og har fået mod på at gå i gang med længerevarende naturfaglige forløb.

»Sfo’en tilbyder en ramme, hvor børnene i gennemsnit har ti timer om ugen til at fordybe sig i kreative pædagogiske værkstedsaktiviteter med et naturfagligt fokus, hvor det er barnets fantasi og kreativitet, der er i centrum,« lyder det fra Pia Maria Lie.

Et af målene for Månebase-forløbet er, at det skal være en tilbagevendende begivenhed, hvor gentagelse skaber fællesskabsfølelse og understøtter samarbejde og læringsfællesskab blandt sfo’ens personale, børn og forældre. Et tegn på, at dette er lykkedes, ses blandt andet ved, at de tre sfo’ers arbejde med at udvikle aktiviteterne har skabt samarbejde på tværs og er medvirkende til at skabe samhørighed og sammenhold og styrker fællesskabet i Dragør.

Se mere på hjemmesiden www.dragoer.dk/månebase

Der er mulighed for at prøve rumhjelme. Foto: TorbenStender.
Der er mulighed for at prøve rumhjelme. Foto: TorbenStender.
SFO’en er udsmykket i rum-tema. Foto: Thomas Mose.
SFO’en er udsmykket i rum-tema. Foto: Thomas Mose.

Fotos: TorbenStender og Projekt Månebase.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk