Dragør Sejlklubs formand, Mik Jensen, fremviser klubbens Zest-joller. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Dragør Sejlklubs formand, Mik Jensen, fremviser klubbens Zest-joller. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Fokus på en forening i Dragør:

Dragør Sejlklub

Dragør Sejlklub fylder 100 år og har i den anledning udgivet et jubilæumsskrift, der fortæller om klubbens historie gennem tiden og om alle de nye tiltag, der er sket i de sidste 15 år

Af Birgit Buddegård

Den 3. september 1922 fandt den første kapsejlads sted ud for Dragør. Det var ikke med både, som man kender i dag – nej, det var kragejoller med gaffel- og sprydrig samt topsejl og klyver, kan man læse i jubilæumsskriftet. 

Sejladsen var meget vellykket, og den 12. september samme år indkaldte arrangørerne af denne kapsejlads til møde i borgerforeningen med det formål at stifte en sejlklub i Dragør. Og derfor kan sejlklubben nu fejre sit 100-års-jubilæum.

Den 3. september i år – og dermed også præcis 100 år efter den første kapsejlads – afholder Dragør Sejlklubs ungdomsafdeling klubmesterskab og skyder dermed jubilæumsfestlighederne i gang.

Den 10. september har Dragør Sejlklub inviteret til reception – her har man inviteret blandt andre kommunalbestyrelsesmedlemmer, havnens personale, samarbejdspartnere og sponsorer, fortæller sejlklubbens formand, Mik Jensen, til Dragør Nyt.

»Uden sponsorer, gik det ikke så godt,« griner han, mens han viser det nye jubilæumslogo frem – det ses nu på t-shirts, caps og på bådenes standere.

Medlemmer

Dragør Sejlklub har omkring 350 medlemmer i alle aldre, fortæller Mik Jensen – heraf er cirka 50 ungdomsmedlemmer under 25 år. Han fortæller, at klubben har en gruppe teenagepiger, der har sejlet i flere år. De var også inviteret ind for at se SailGP i Nordhavn i København for en god uges tid siden. Det er verdens hurtigste kapsejlads, og det vakte begejstring hos klubbens unge sejlere.

Sejlklubbens jubilæumsskrift.
Sejlklubbens jubilæumsskrift.
Klubbens joller er placeret bag klubhuset på Nordre Mole. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Klubbens joller er placeret bag klubhuset på Nordre Mole. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Gode ledere og trænere

Dragør Sejlklub har været heldig og har rigtig gode ledere og trænere i ungdomsafdelingen, fortæller Mik Jensen.

»Vi har en træner, der startede, da hendes egne børn var små – nu er de voksne, men træneren er stadig i fuld vigør,« lyder det fra Mik Jensen.

De små starter i optimistjoller og kan fortsætte i Zest-joller, der let håndteres af børn og unge. Jollen kan sejles solo, men kan også sejles af to til tre personer.

»Hvis de er der, og de vil det, skal de ikke mangle udstyr,« lyder det fra Mik Jensen, der gerne vil give de unge de bedste muligheder.

I 2011 købte sejlklubben en skolebåd og lejede en anden – og med hjælp fra sponsorer har klubben nu fire ens skolebåde – og hvert år kommer omkring 60 elever igennem skoleforløbet.

I 2017 lancerede sejlklubben en ny aktivitet, nemlig SUP (stand-up paddleboard). Det blev straks populært og er blandt andet godt besøgt, når Dragør Sejlklub deltager i arrangementet »Kongelundsfortet i bevægelse«.

Kapsejladser med kongeligt islæt

Hver tirsdag i sæsonen er der kapsejlads for medlemmer med efterfølgende fællesspisning i caféen, og hvert år arrangerer sejlklubben en større kapsejlads. Klubben har anvisningsret til Nordre Mole og kan derfor bede medlemmerne om at flytte deres både og give plads til kapsejlerne. Det giver mulighed for at se kapsejlerne helt tæt på.

Der afholdes mange arrangementer i Dragør Sejlklub, blandt andet et årligt åbent Dragørmesterskab for Finnjoller, der dog desværre ikke kan afholdes i år, da Finnjolleklubbens kalender kolliderer med Dragør Sejlklubs.

Mik Jensen kan fortælle, at Kronprins Frederik her sejlet i Dragør flere gange – i 2016 i et åbent danmarksmesterskab, hvor kronprinsen var skipper og havde Prins Christian med som gast. Også Prins Henrik har sejlet her.

Det sociale liv i sejlklubben er godt – der arrangeres for eksempel en pinsetur, hvor man har en aftale med en anden sejlklub om lån af lokale. Om vinteren afholdes klubaftener med sejlere, der fortæller om deres oplevelser, møder med for eksempel havnefogeden og whiskysmagning i den anden ende af skalaen.

Café og klubhus

I 2014 blev caféen etableret. Den er med sin unikke beliggenhed hurtigt blevet et populært samlingssted. Den er forpagtet ud – forpagteren driver også Regattapavillonen ved Bagsværd Sø, fortæller Mik Jensen.

I 2020 blev til- og ombygningen af klubhuset færdig, og det ombyggede klubhus er ikke kun til gavn for Drag-ør Sejlklub. Blandt havnens brugere var et stort ønske om opførelse af et offentligt toilet samt toilet og bad til gæstesejlere i havnens nordlige ende – og det indgik i planerne for byggeriet og er i dag en realitet.

Dragør Sejlklub og café har en god placering på havnen. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Dragør Sejlklub og café har en god placering på havnen. Foto: Hans Jacob Sørensen.

I 2018 blev Dragør Sejlklub ejer af en grund i Skurbyen. Her vil klubben gerne opføre et 36 kvadratmeter stort grej-skur – tegnet af arkitekt Ole Storgaard – til det grej, der ikke anvendes så ofte. Byggeriet er dog endnu ikke påbegyndt, men tanken er også, at klubben her vil involvere de lidt større børn i reparation og vedligehold.

Klar til 100 år mere

Dragør Sejlklub bobler af initiativer, og det er ikke muligt at beskrive alle arrangementer og tiltag på denne plads.

Formand Mik Jensen, beskriver det i et efterskrift til jubilæumsskriftet således, at der ikke kan herske tvivl om, at de første 100 år på trods af mindre bølgeskvulp er gået rigtig godt.

»Dragør Sejlklub står klubmæssigt særdelses stærkt, og er klar til at tage imod de kommende 100 års udfordringer.«

Dragør Nyt ønsker til lykke.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk