Lufthavnen i stykker

Amagers luftfartsliv undersøges i ny og eksperimenterende folketeaterforestilling på Tårnby Hovedbibliotek

Københavns Lufthavn er centrum i en forestilling, der rejser ind i hjertet af Amagers komplekse forhold til luftfart. 

I forestillingen »Lufthavn i stykker« hæver amagerkanernes stemmer sig over landingsbanens brølen. Der fortælles vidt forskellige historier om at leve med og af lufthavnen og deles drømme om at rejse, alt imens der udtrykkes håb om at løse udfordringerne i flyindustrien i lyset af klimaforandringerne.

Københavns Lufthavn ses som en dominerende faktor på Amager i forhold til mennesker, natur og industri. Samtidig forbinder lufthavnen lille Danmark med den øvrige del af verden, mens den booster turismen, globale familieforhold og landets økonomi. 

I stykket »Lufthavn i stykker«, der er lavet på og om Amager, er vævet sammen af brudstykker af lokale fortællinger fra lufthavnsarbejdere, flyentusiaster, pilotstuderende, en miljøaktivist samt en 12-årig aspirerende pilot.

I forestillingen »Lufthavnen i stykker« hører man historier om lufthavnen – blandt andre fra en forhenværende bagagearbejder.
I forestillingen »Lufthavnen i stykker« hører man historier om lufthavnen – blandt andre fra en forhenværende bagagearbejder.

Amagerkanerne får ordet

»Lufthavn i stykker«, der er skabt af Tårnby Park Studio under ledelse af instruktør Andreas Liebmann, kombinerer dokumentarisk teater med offentlig intervention, videnskab og poesi ved at involvere borgerne med deres egne historier og give dem ordet. 

Forestillingen indledes med en poetisk og dokumentarisk film, der indeholder interviews med lufthavnsarbejdere, pilotstuderende, en bedemand, tidligere stewardesser, en arkæolog, naboer til lufthavnen og mange flere. 

Bedemanden taler om sit arbejde med at sende eller modtage lig på den sidste rejse med fly fra og til Danmark. En 12-årige dreng taler om sin flysamling og sin drøm om at blive pilot. Miljøaktivisten taler om sin aktivisme og sin store undren over for statens og virksomhedernes manglende handlinger i forhold til at forhindre fremtidens klimakatastrofe, og endelig præsenterer en brækpose-samler sin imponerende samling.

Folketeater til tiden

Andreas Liebmann oplyser, at den kunstneriske intention er at skabe et eksperimenterende »folketeater« passende til samtiden. Forestillingen, der er tilgængelig for alle, vil sætte samfundsudfordringer i fokus og indbyde til dialog. 

I anden del af stykket bliver publikum taget imod af et servicepersonale, hvis påklædning og fremtoning skal mime en æstetik fra 1960’erne, der leder publikum gennem Tårnby Hovedbibliotek.

Publikum præsenteres dernæst for en intervention, som kan minde om et »speed-dating-koncept«, hvor de får lov at lytte til vidnesbyrd fra forskellige personer, der har tilknytning til Københavns Lufthavn. 

Ørestadkoret slutter forestillingen af med at synge for publikum og fuglene ...

Lufthavnens betydning

Lufthavnen har i forhold til amagerkanerne betydning på mange planer – det både individuelt, personligt, samfunds- og følelsesmæssigt. 

Under coronakrisen blev menneskets drøm om at flyve og rejse frit udfordret, og både Dragør og Tårnby fik sin økonomiske afhængighed af lufthavnen at mærke, da antallet af arbejdsløse steg. 

Lufthavnen blomstrer igen, og folketeater kan nu invitere publikum ind i en helt særlig mulighed for at opleve lokalsamfundets perspektiv på Amagers luftfartsliv og globale emner, såsom teknologi, arbejde, fremskridt og CO2-reduktion.

»Lufthavn i stykker« vises tre gange på Tårnby Hovedbibliotek fra næste onsdag, den 15. nobember.

Entré. Se annoncen på side 5.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk