Madlavning på tværs af generationer

Samarbejdet mellem Dragørs Aktivitetshus og Dragør Skole spirer

Foto: Thomas Mose.
Foto: Thomas Mose.

En gruppe fra Dragørs Aktivitetshus’ madlavningshold »Finere madlavning for mænd« havde torsdag den 26. oktober sat en flok elever fra Dragør Skole stævne i skolens hjemkundskabslokaler for at lave mad sammen.

Det fælles projekt er en del af det spirende samarbejde mellem brugerne af aktivitetshuset og Dragør Skole. 

Hjemmekundskabslærer Lars Jacob Nissen havde til dagens projekt bedt Palle Dyreborg, der er aktivitetsleder for holdet Finere madlavning for mænd, om at finde på nogle rigtige »mormorretter«, som de modne herrer kunne lave sammen med skoleeleverne. Og hans valg faldt på to rigtige, gode klassikere – nemlig skipperlabskovs og som dessert gammeldags æblekage.

Palle Dyreborg fortæller, at valget af hovedretten var helt oplagt, da Dragør jo er en gammel skipperby.

Arbejdet med maden begyndte allerede fra morgenstunden. Eleverne og brugerne fra aktivitetshuset var delt op i grupper i hvert deres køkken, og herfra styrede grupperne selv slagets gang i højt humør. 

Skipperlabskovs skal stå og simre i noget tid, og der var derfor god tid til både at tale, hygge, pjatte og grine sammen, mens æblekagen blev forberedt. 

Lokkende duft

Som arbejdet med maden skred frem, bredte der sig en skøn duft på den gamle skole. Og det lokkede en del besøgende til køkkenet i kælderen, både i form af klassekammerater fra de øvrige valgfagshold og lærere fra skolen, der alle lige skulle finde ud af, hvad der blev lavet.

Kort før kl. 11 var maden færdig. Eleverne og herrerne fra madlavningsholdet satte sig sammen til bords for at nyde maden. Det gjaldt også et par af de elever, der forinden havde været lidt skeptiske over menuen. Også de måtte overgive sig, da de fik smagt på maden. Den var lækker!

Lars Jacob Nissen fortæller med et grin, at det var nogle af de letteste hjemkundskabstimer, han nogensinde havde haft.

Elever skal de kommende uger arbejde videre menuen for derved at skabe en nyfortolkning af den gamle klassiske ret. Nyfortolkningen skal de efterfølgende lave og servere for medlemmerne af holdet Finere madlavning for mænd.

For at give læserne mulighed for selv at prøve kræfter med menuen har Dragør Nyt fået lov til at bringe opskriften, som eleverne og madholdet fra Dragørs Aktivitetshus gjorde brug af. Velbekomme!

TM

Der er god stemning og tid til hygge over gryder og pander. Foto: Thomas Mose.
Der er god stemning og tid til hygge over gryder og pander. Foto: Thomas Mose.
Maden anrettes inden spisning. Foto: Thomas Mose.
Maden anrettes inden spisning. Foto: Thomas Mose.

Skipperlabskovs – til 4 personer

600 g kalveinderlår eller -bov
2 mellemstore løg
1 kg bagekartofler
4–5 dl vand
1 bouillonterning
2 laurbærblade
10 peberkorn
Smør
Rugbrød
Hakket persille eller purløg

Fremgangsmåde

Skær kødet i tern – ca. samme størrelse som en LEGO-klods. Pil løg og hak dem groft. Læg halvdelen af kødet, kartofler, løg og nogle af krydderierne i lag en gryde – og læg derefter resten i et lag oven på. Hæld vand eller bouillon over – væsken skal ikke dække helt. Kog til kartoflerne er så møre, at det hele bliver lidt tykt. Hæld evt. mere væske på, hvis det bliver for tørt. Smag til med salt. Drys med persille eller purløg og server med en smørklat. 

Til retten spises rødbeder og rugbrød.

Resultatet af formiddagens arbejde. Foto: Thomas Mose.
Resultatet af formiddagens arbejde. Foto: Thomas Mose.

Æblekage– til 4 personer

Æblemos:
1 dl vand
1 kg skrællede æbler
30 g smør
1,5 spsk. sukker
1 vaniljestang

Ristet rasp:
100 g smør
100 g rasp
100 g sukker
100 g makroner

½ l piskefløde

Fremgangsmåde

Æblemos: Kom vand og æbler skåret i mindre stykker i en gryde. Kog ved svag varme under låg i ca. 10 min. Æblerne skal være møre, men ikke helt udkogte. Rør rundt en gang imellem. Fjern kornene fra vaniljestangen og bland dem med lidt sukker på en tallerken – og derefter med resten af sukkeret. Rør vaniljesukker og smør i mosen og lad den køle af.

Ristet rasp: Smelt smørret på en pande uden det bruner. Tilsæt rasp og sukker og rist blandingen ved jævn varme til den er gylden og sprød. Hæld raspen på et stykke bagepapir på en rist. Rør i blandingen en gang imellem. Knus makronerne let og bland dem med raspen.

Pisk fløden til flødeskum.

Kom skiftevis æblemos og rasp i små skåle og put flødeskummet på toppen.

Fotos: Thomas Mose.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk