Vi har modtaget:

Måske er der lys forude 

Regeringen nedsatte en krisestab for at sætte tempo på udfasning af gasfyr. Nu træder de på bremsen

Et bredt flertal i Folketinget besluttede i 2020, at ingen danske boliger bør være opvarmet med gas fra 2035. Men af en nyhed på dr.dk fremgår det, at målet om at udfase gasfyr i alle danske boliger i 2035 bør droppes. 

Det er en meget overraskende og måske uventet udmelding fra Den Nationale Energikrisestab (NEKST), der nu er meldt ud.

Lars-Peter Søbye, forperson for krisestaben NEKST, siger til dr.dk, at der er områder i Danmark, hvor det ikke giver samfundsmæssig mening at nedlukke gasnet efter 2030, fordi der er grøn biogas i vores gassystem. 

Efter Ruslands invasion af Ukraine steg gaspriserne som bekendt voldsomt. Siden er prisen på gas stille og roligt faldet igen. Andelen af biogas er støt stigende, og antallet af gasfyr er reduceret fra 400.000 til 300.000.

100% grøn gas i 2030

Krisestaben anser biogas for værende grøn gas, og Lars Peter Søbye tilføjer samtidig: 

»Den investering, det koster at omstille, står ikke mål med den CO2-reduktion, du får efter 2030«. 

Vores klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aa-gaard, vil holde fast i 2035-målsætningen, men mener ikke, at den bør være mejslet i sten. 

Han siger, at »... det er godt at have en milepæl at gå efter, men jeg vil ikke afvise, at der fortsat i 2035 vil være gasfyr med grøn gas«. Men det skal være særlige omstændigheder, som gør det, understreger han. 

Betydning for Dragør

Dragør er den kommune i landet med flest gasfyr pr. indbygger, og allerede i dag er næsten halvdelen af den gas, vi bruger, grøn biogas. 

Dragør er allerede blevet meget grønnere. Og meget tyder i øvrigt på, at vores fjernvarme bliver forsinket og dyrere, end beregnet. 

Samtidig er der stadig flere, der er skeptiske over for fjernvarmens klimavenlighed. I øjeblikket importerer vores kraftvarmeværker mere end 2 mio. tons træpiller om året fra hele verden til at supplere den stadigt faldende affaldsmængde. Træpiller er ikke klimavenligt. De udleder dobbelt så meget CO2, som gas gør.

Men heldigvis ser det nu ud til, at vi med vores Dragør-bosiddende klimaminister i spidsen er på vej til en mere nuanceret og intelligent tilgang til, hvor og hvornår vi skal udfase vores gasfyr. Måske det kan få betydning for Dragør, for eksempel i den gamle by eller på Sydvest-amager, hvor fjernvarmen ikke når ud.

Indtil videre kan vi med god samvittighed glæde os over, at Dragør for hver dag bliver grønnere og grønnere.

Med venlig hilsen
Flemming Blønd, cand. jur.
Medlem af kommunalbestyrelsen for Sydamagerlisten (L)

Heldige Dragør

Fjernvarmevind til Dragør efter politisk puljeboost Læs mere

Interessen for møder om fjernvarme er stor. Dragør Kommune måtte flere dage inden arrangementet lukke for tilmeldingen til mødet, da Hollænderhallen på grund af brandsikkerhed ikke kan rummer flere. På kommunens hjemmeside bliver der stillet endnu et møde udsigt. Fotos: Thomas Mose.

Information om fremtidens varmeforsyning

Kommunen afholder informationsmøde om fjernvarme i en fyldt hal Læs mere

Vi har modtaget – svar til Søren Jacobsen: Fjernvarme

Borgmester Kenneth Gøtterup har indsendt et debatsvar til Søren Jacobsen angående spørgsmålet om fjernvarmeudrulningen. Læs mere

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk