Iværksætterkonkurrence i skolerne

Har man brug for produktudvikling, kan man bare spørge 6. klasserne i Dragør om hjælp. De har gennem de seneste par uger arbejdet med at udvikle bæredygtige og kreative idéer under temaet »Igen og igen« i årets iværksætterkonkurrence. Tre piger fra Nordstrandskolen løb med pokalen.
6. klasserne på Dragør skoler er samlet i Dragør Skoles aula for at kåre årets iværksætterhold. Foto: Kirsten Marie Juel Jensen.
6. klasserne på Dragør skoler er samlet i Dragør Skoles aula for at kåre årets iværksætterhold. Foto: Kirsten Marie Juel Jensen.

En robotfisk til at samle affald i havnen. Komprimeret tang som byggemateriale til nye diger. En gokartbane. Pant-maskiner til nikotinposer og pizzabakker. En besøgstjeneste, hvor unge tager ud og snakker med Dragørs ældre borgere. Det var nogle af de konkrete idéer, de otte hold fra Dragørs 6. klasser præsenterede ved dette års finale i iværksætteri på Dragør Skole i fredags.

Det er sjette gang, at Rotary og Dragørs skoler i fællesskab afholder konkurrencen. Og stemningen i aulaen på Dragør Skole var helt tydeligt spændt, inden eleverne skulle op på scenen og præsentere deres idéer for samtlige 6. klasseselever fra byen – og selvfølgelig især for dommerpanelet, der bestod af borgmester Kenneth Gøtterup, kommunens erhvervs- og turismekonsulent Charlotte Brendstrup og den lokale iværksætter Sylvia Mark Andreasen fra eventvirksomheden Kiwibirds.

Mange brugbare idéer

»Vi skal på først. Vi skal på først. Det er helt random,« råbte de tre drenge fra 6. C på Nordstrandskolen, der skulle på først. De tre drenge klarede det med stor selvsikkerhed – ligesom alle de mange andre unge, der var på scenen. Og det imponerede Bent Christensen fra Dragør Rotary.

»Eleverne er gået til opgaverne og har lavet deres præsentationer på en kreativ og god måde. Og de tør gøre det. Det gør de virkelig. I modsætning til da jeg var i den alder. Jeg havde ikke turdet stå på den scene. Så der er sket en udvikling,« sagde han. 

Han glædede sig over de mange idéer, der kom på banen, fordi alle statistikker peger på, at mange af de unge kommer til at arbejde med iværksætteri på den ene eller den anden måde. Derfor er det en god idé, at de i så ung en alder kommer på sporet af deres indre Georg Gearløs.

»Alle idéerne er brugbare. Det er dygtige unge mennesker,« konkluderede Bent Christensen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

En gruppe elever fra 6. A på Store Magleby Skole viser her deres lille prototype af et dige med komprimeret tang indeni. Foto: Kirsten Marie Juel Jensen.
En gruppe elever fra 6. A på Store Magleby Skole viser her deres lille prototype af et dige med komprimeret tang indeni. Foto: Kirsten Marie Juel Jensen.

Bare gå i gang

Da alle elever havde været på scenen, havde de tre dommere et kvarter til at votere, og det var et enigt panel, der overrakte pokalen til en flok meget stolte piger – Silje Saylor, Klara Trolle og Olivia Møller fra 6. E på Nordstrandskolen. 

Vindergruppen havde udviklet en besøgstjeneste, hvor unge tager rundt og besøger Dragørs ældre borgere mod en lille betaling for at hjælpe med indkøb, gå tur med hunden eller bare spille et spil skak. Idéen var, at de ældre kunne få mere social kontakt, og de unge kunne tjene lidt lommepenge, samtidig med at de gjorde noget godt.

»Det er en idé, som er lige til at gennemføre, og som tager et stort socialt ansvar,« lød det fra Kenneth Gøtterup, da han overrakte dem præmien. I sin afskedssalut opfordrede han dog alle 6. klasseseleverne til at arbejde videre med idéerne.

»I skal bare gå i gang. Ja, lige efter frokost, så I kan omsætte jeres projekter til virkelighed,« sagde han.

Andenpladsen gik til en gruppe drenge fra 6. D på Nordstrandskolen for robotskraldefisken, mens tredjepladsen gik til 6. C på Store Magleby Skole for appen »Flaske Forbi«, som er en slags kontaktbase mellem hjemløse og Dragør-borgere, der har pantflasker, de gerne vil donere til de hjemløse.

Artiklen fortsætter efter billedet.

De tre dommere i iværksætterkonkurrencen – Kenneth Gøtterup, Charlotte Brendstrup og Sylvia Mark Andreasen (tv.) – overrækker førstepremien til de tre unge iværksættere fra Nordstrandskolen. Foto: Kirsten Marie Juel Jensen.
De tre dommere i iværksætterkonkurrencen – Kenneth Gøtterup, Charlotte Brendstrup og Sylvia Mark Andreasen (tv.) – overrækker førstepremien til de tre unge iværksættere fra Nordstrandskolen. Foto: Kirsten Marie Juel Jensen.

Idéer til fremtidens Dragør

Under temaet »Igen og igen«. Udtænkt af 6. klasserne i ­Dragør. Cirka 40 forskellige projekter er blevet udviklet i ­løbet af de sidste uger – otte af dem havnede i finalen:

Foodtruck med mad af madrester
Konceptet for foodtrucken re-food er, at Dragørs borgere kan aflevere det mad, de ikke får brugt – i stedet for at smide det ud. Foodtrucken vil herefter lave en menu ud fra de tilgængelige varer og sælge dem billigt. Det vil minimere madspild og give et godt aftensmadsalternativ til byens travle børnefamilier.
Store Magleby Skole, 6. B

En gokartbane på havnen
Fordi der er for få aktiviteter for unge i byen, skal der laves en gokartbane på græsplænen foran fortet. Da det skal være el-gokarts, kommer det ikke til at larme. Det vil give både flere glade unge og flere arbejdspladser i byen.
Nordstrandskolen, 6. C

Pantautomater til pizzabakker, slik- og ispapir
Der skal placeres pantautomater rundt i byen ved for ­eksempel skolerne, stranden og Hollænderhallen, hvor
man kan pante eksempelvis pizzabakker, slik- og ispapir. Ved at sætte pant på flere ting vil der komme til at ligge mindre skrald rundt om i byen.
Dragør Skole, Gruppe 1, Skrald

Skralderobotfisken RUBUK
Skralderobotfisk – cirka tre meter lange som en robåd – skal fungere som robotstøvsugere i Dragør Havn. De skal ­placeres forskellige steder i havnen, hvor de skal svømme rundt og si vandet, samle skidt og skrald og presse det ­sammen. Robotfisken kan scanne vandet for forhindringer og svømmer selv tilbage til en ladestation. Ved ladestationen kommer en havnemedarbejder og tømmer robotfisken for skraldet, der herefter kan køres på genbrugspladsen.
Nordstrandskolen 6. D

Pantautomater til cigaretter og nikotinposer
For at undgå at der ligger cigaretskod og nikotinposer på byens gader, skal der være pant på cigaretter og nikotinposer, og der skal stilles pantautomater til formålet ved alle byens supermarkeder – ved siden af flaskeautomaterne.
Dragør Skole, Gruppe 2, Nikotin

Ny app: Flaske forbi
Hvis man ikke selv kan eller orker at pante sine flasker, kan man i denne app gøre sine flasker tilgængelige – og så kan en hjemløs klikke ind og vælge at komme og hente dem, pante flaskerne og dermed tjene lidt penge. Da de fleste hjemløse ifølge statistikkerne faktisk har en mobiltelefon, vil det være en god måde at hjælpe dem på – og det kan samtidig lette hverdagen for andre af byens borgere, så de slipper for at pante flasker.
Store Magleby Skole, 6. C

Tang som digemateriale
Tang kan presses sammen til store klumper og vil være et godt materiale til at have inde i kernen af nye og større diger ved Dragørs kyst. Det vil sikre god anvendelse af al den tang, der samler sig på stranden – og samtidig øge kystbeskyttelsen.
Store Magleby Skole, 6. A

Besøgstjenesten Gamle venner – unge hjælpere
En besøgstjeneste, hvor ældre kan hyre unge for cirka 55 kroner per gang til at gå tur med hunden, tage opvasken eller bare have en snak. Formålet er at sikre de ældre mere social kontakt – og samtidig et godt arbejde for de unge, der kan tjene lidt ekstra lommepenge på at gøre noget godt.
Nordstrandskolen, 6. E


Fik du læst?