Det ene krudthus skal sælges

Der kan bygges tre boliger og 13 parkeringspladser af en køber, men der skal tages strenge hensyn til, at krudthuset er fredet

Af Rasmus Mark Pedersen

Hvad skal der være i det krudthus, der ligger dér, hvor Møllevej, Bachersmindevej og Krudttårnsvej mødes? 

Det spørgsmål bliver måske afklaret, når mulige købere om ikke så længe får mulighed for at byde på huset.

Mulighederne er mange, men ikke ubegrænsede: Restaurant, showroom, madmarked, værksted eller undervisning bliver nævnt i et notat fra 2022 om fremtiden for bygningen.

Krudthuset på Bachersmindevej er nok en gang på den politiske dagsorden. Arkivfoto: Thomas Mose.
Krudthuset på Bachersmindevej er nok en gang på den politiske dagsorden. Arkivfoto: Thomas Mose.

Detailhandel vil sandsyndligvis kræve en detailhandelsanalyse, mens boliger i huset sandsynligvis er udelukket, da der ikke kommer meget lys ind i bygningen, og tag og facade ikke må ændres.

Til gengæld vil der på grunden op ad den eksisterende bebyggelse på Engløkken kunne bygges tre rækkehuse på 100 m2 hver. Der er muligvis også plads til et fjerde, hvis de bliver gjort lidt mindre.

Alt dette fremgår af materialet fra seneste kommunalbestyrelsesmøde, hvorpå administrationen fremlagde en plan for, hvordan kommunen kan sælge det fredede krudthus. 

Ikke institution

Huset er ejet af kommunen, og lokalplanen for området fastslår, at det skal bruges til »fælles, almeneformål – herunder fritids- og institutionsformål«, og i kommuneplanen fra november 2022 fastlægges anvendelsen til »fælles formål, herunder fritids-, kultur- og institutionsformål samt parkering«. 

Men det vil kommunen sandsynligvis ikke kunne få lov til på grund af fredningen af bygningen, som siger, at der ikke må laves om på bygningens tilknappede ydre, der ikke har større vinduer. For i modsætning til krudthuset længere nede ad Krudttårnsvej, hvor der længe har været fritids- og ungdomsklub, så står bygningen mere, som den gjorde i 1782, da den blev bygget.

Til gengæld vil det være muligt at lave et bibliotek, en teatersal eller andet, hvor lys ikke er så nødvendigt. 

Krudthuset er en fredet bygning, fordi det udgør et af i alt syv tidligere krudtmagasiner, som var en del af Københavns befæstning. I dag er huset det bedst bevarede af disse og kan således bedst fortælle historien om, hvad Danmark i praksis gjorde for at beskytte sig mod sine fjender.

Bedst bevarede

I fredningsbestemmelserne står der, at det netop er på grund af de »næsten lukkede, unikke kassemure i kalksten samt de ubrudte tagflader, der vidner om bygningens oprindelige funktion«, som gør bygningen bevaringsværdig. 

Hertil kommer, at også den unikke trækonstruktion indendørs med blottede bjælker og et åbent rum, som skal bevares, vil gøre en lang række af anvendelsesmulighederne besværlige. 

Derfor er politikerne blevet rådgivet til ikke at lægge nogle begrænsninger på, hvad de gerne ser i bygningen, da det kan virke som en godkendelse af, at bygningen rent faktisk vil kunne anvendes til disse formål. 

Slots- og Kulturstyrelsen tager nemlig først stilling til et nyt projekt for bygningen, når en ny ejer har lavet en plan for, hvad vedkommende helt præcist vil lave om.

Derfor er alle vurderingerne i materialet til politikerne, og i denne artikel i øvrigt, kvalificeret rådgivning, men de står altså ikke mejslet i sten.

Der står eksempelvis: »Dog må det forventes, at bygningen kan gøres anvendelig til almen indendørs brug, og at der kan etableres nødvendige tekniske installationer samt sekundære funktioner som toilet og køkken i tilknytning til en ny funktion.«

Altså er det vurderingen, at der kan etableres funktioner til for eksempel kontor og restaurant – men dette er faktisk ikke garanteret. Derfor anbefales en eventuel køber også at rådføre sig med Slots- og Kulturstyrelsen tidligt i forløbet.

Kommunen bruger da også et andet krudthus, der ligger i Kastrup, som eksempel på, at der kan laves meningsfulde omdannelser af sådanne bygninger. Huset i Kastrup er i dag indrettet til restaurant. 

Politisk uenighed

Beslutningen om at sætte gang i salget af krudthuset er ikke sket uden kamp i Dragør Kommunalbestyrelse. Specielt liste T holdt ikke krudtet tørt, men prøvede at modsætte sig Socialdemokratiets, Konservatives og Venstres (ACV) beslutning om at sælge huset. 

I en bemærkning til referatet af kommunalbestyrelsesmødet »beklager« liste T, at et flertal i kommunalbestyrelsen vil sælge huset: 

»Et salg af Krudthus 2 vil medføre, at borgerne i Dragør vil miste muligheden for, at Krudthuset kan danne en fastastisk historisk ramme om en række borgernære aktiviteter. Liste T beklager, at ACV endnu en gang beslutter noget, som er i direkte modstrid med den kommuneplan, partierne selv har været med til at beslutte.«

Salget blev dog af de tre konstitueringspartier besluttet med et solidt flertal. Men de tre resterende partier – liste T, Sydamagerlisten og Moderaterne – var alle imod. 

Herfra vil administrationen skulle udarbejde udbudmateriale til en mulig køber. Det skal godkendes i kommunalbestyrelsen, og så vil grunden blive solgt til højestbydende som én samlet matrikel med mulighed for efterfølgende udstykning og opførelse af boliger.

På den måde kan det altså ende med forskellige ejere af krudthuset og de boliger, som vil kunne bygges på grunden. 

I den forbindelse tilkendegiver kommunen, at de er klar til at ændre lokalplanen til den nye ejers ønskede brug af huset. 

Der skal først nu tilknyttes en ejendomsmælger til projektet, og derfor er det endnu ikke til at sige, hvad salget forventes at kunne indbringe i kommunekassen.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk