Borgmester Kenneth Gøtterup holder tale foran lodstårnet. Foto: TorbenStender.
Borgmester Kenneth Gøtterup holder tale foran lodstårnet. Foto: TorbenStender.

Jødernes flugt markeret

Onsdag den 4. oktober blev det i området ved Dragør Havn markeret, at det er 80 år siden, en stor del af den jødiske befolkning blev reddet ud af det besatte Danmark og bragt i sikkerhed i Sverige.

På dagen kunne man komme om bord på den restaurerede kutter, Elisabeth K571, der spillede en stor rolle i flugtaktionen i 1943. Her kunne de besøgende fornemme de forhold, som de flygtende jøder blev transporteret under.

I besøgscenteret i Havnepakhuset havde man arrangeret »Historieudfordringen«, som gav gæsterne tankevækkende og lærerig oplevelse inspireret af flugten i oktober 1943. Der blev også afholdt byvandringer rundt på Dragør Havn, hvor museumsinspektør Christian Aagaard vækkede den dramatiske historie til live.

Forholdene om bord på Elisabeth K571 tages i øjesyn. Foto: TorbenStender.
Forholdene om bord på Elisabeth K571 tages i øjesyn. Foto: TorbenStender.
Museumsinspektør Christian Aagaard fortæller på byvandringer. Foto: TorbenStender.
Museumsinspektør Christian Aagaard fortæller på byvandringer. Foto: TorbenStender.

Frihedskæmper mindet

Som afslutning på dagens arrangementer holdt borgmester Kenneth Gøtterup under lodstårnet en følelsesladet og medlevende tale, hvor han fortalte historien om fiskehandler Ellen Wilhemine Nielsen fra Rønne Alle i Dragør og hendes rolle under besættelsen.

Ellen Wilhemine Nielsen solgte fisk på Gammel Strand i København og formidlede derfra kontakt til Dragør-fiskere, der sejlede såvel jøder som medlemmer af modstandsbevægelsen til
Sverige.

Den modige frihedskæmper blev i 1944 arresteret af tysk politi og deporteret til koncentrationslejren Ravensbrück i Tyskland.

På mirakuløs vis overlevede hun imidlertid opholdet, og i april 1945 blev hun reddet ud af lejren og med svenskeren Folke Bernadottes hvide busser bragt til Sverige.

I forbindelse med talen kunne borgmesteren afsløre, at man har fået fremstillet en mindeplade for Ellen Wilhemine Nielsen.

Pladen havde Kenneth Gøtterup medbragt, og han kunne bevæget fremvise den for de fremmødte, som samtidig blev indviet i tankerne om, hvor den skal placeres. I første omgang er det meningen, at den skal sættes op ved huset på Rønne Alle, hvor hun i sin tid boede, men på sigt er det ønsket, at den skal erstattes af en »snublesten« i fortovet og således blive et permanent minde om en af de helteskikkelser, der var parat til at ofre sig for andre menneskers sikkerhed og frihed.

Efter talen rundedes dagen af med fællessang, hvor Jacob Honoré, leder af Dragør Musik- og Kulturskole, med glød og vid fortalte lidt om alsangfænomenet fra besættelsestiden – og om de tre sange, som i dagens anledning blev sunget.

HAS

Fotos: TorbenStender og HAS.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk