Kulturnatten er smukt anarki

På fredag er det blevet tid til Dragørs kulturnat – et arrangement, som er drevet af frivillige kræfter, og som udmærker sig ved ikke at være planlagt i mindste detalje. Vi har taget en snak med idémanden bag, som kalder aftenen »anarki på den gode måde«

Af Rasmus Mark Pedersen

Den anden fredag i september forvandles Dragør til et pulserende midtpunkt for kultur og fællesskab – når blandt andre butikker på Kongevejen, musikskolen og Museum Amager folder sig ud med gode tilbud og spændende arrangementer.

Bag den populære kulturnat står Kim Dupont, som her i avisen for nogle uger siden blev døbt »tilflytteren, der blev en del af byen«. I dette interview deler han sine tanker om arrangementet, som han i år håber atter vil fylde byen med glade mennesker.

For Kim Dupont er Dragør Kulturnat mere end bare endnu et kulturarrangement; det er et møde mellem byens borgere og et billede på al den virkelyst, som Dragør rummer. 

»Det er sådan en aften, hvor hele byen kommer sammen, hvor man kan mærke, at her er et særligt fællesskab,« fortæller han med en håndgribelig entusiasme.

På trods af trist vejr deltog mange i sidste års Dragør Kulturnat. Arkivfoto: TorbenStender.
På trods af trist vejr deltog mange i sidste års Dragør Kulturnat. Arkivfoto: TorbenStender.

En nat for alle

Kulturnatten har den unikke egenskab, at det ikke nødvendigvis er planlagt ned til mindste detalje. Det er op til hver enkelt person, forening og virksomhed med flere at arrangere en begivenhed, og så er man en del af kulturnatten. 

»Det er næsten anarkistisk på den gode måde – at alle med initiativ kan være med. Du har en idé, du har et rum – så kører det,« forklarer Kim Dupont.

Derfor er der heller ingen bestyrelse eller styregruppe, som skal godkende et arrangement. 

Dragør Kulturnat ligger fast den anden fredag i september – og hvis man laver et arrangement den aften, så er arrangementet en del af kulturnatten. 

Nedefra og op

Dermed adskiller kulturnatten sig fra andre af Dragørs mange sommerarrangementer.

»Jeg kan godt lide, at det er lidt organisk, at det vokser nedefra og op. Der er ingen til at sige, at nu gør vi sådan eller sådan,« siger idémanden.

Kim Duponts eneste opgave er at samle informationer om, hvem der gerne vil lave noget, så der kan blive informeret videre om det på sociale medier og i Dragør Nyt.

»Jeg har altid nogen, der ringer til mig i sidste øjeblik og spørger: ›Kan jeg nå at være med?‹ Så plejer jeg at spørge, om det har været den anden fredag i september endnu. Hvis ikke, så kan de nå det endnu,« siger han grinende.

Bedre end København

Da Kim Dupont fik idéen til kulturnatten for syv år siden, så var det, fordi han så, hvordan Københavns kulturnat gik. Men han var irriteret over, at man skulle planlægge aftenen, købe et badge og stå i kø til de populære arrangementer. Det måtte kunne gøres mere simpelt. Så han spurgte ud i lokalområdet – er der opbakning til det her? Og hvilken dato skal det være?

»Og lige så stille, så faldt det på plads med, at den anden fredag i september nok var en god dag for kulturnatten,« forklarer han.

Selvom et anarki har det utroligt dårligt med regler, så er der alligevel nogle dogmer, som er blevet fulgt indtil videre. Arrangementet skulle være gratis, frivilligt og åbent for alle. 

»Dem, der har lyst til at byde ind med noget, er velkomne til at byde ind med noget. Og de kan byde ind med, hvad de vil. Der skal ikke være nogen smagsdommere,« fortæller Kim Dupont.

Støt med fødderne

For at deltage i kulturnatten er der ingen krav om tilmelding eller køb af støttebadge eller andet. Man støtter Dragør Kulturnat ved blot at møde op.

»Kulturnatten skal være for alle – ikke kun dem, der har råd til en billet til et fancy event. Det er vigtigt, at der er plads til alle slags arrangementer og alle slags mennesker,« påpeger idémanden.

Med sin afslappede tilgang og ønske om at inkludere alle borgere i Dragør er kulturnatten blevet en skattet tradition, der binder byen tættere sammen, år for år. 

Som Kim Dupont selv udtrykker det: »Det er en mulighed for at se sin by på en lidt anden måde, end man plejer. Og forhåbentlig møder man også nogen, man kender – eller som man har lyst til at lære at kende,« siger han smilende.

Ligesom syden

Kim Dupont husker stadig den allerførste kulturnat, som han var med til at sætte i søen. Han var nervøs for, om der ville komme nogen – om de frivillige og de erhvervsdrivende nu havde spildt deres tid. 

Så derfor blev han så pavestolt, da han gik ned ad Kongevejen og så, hvordan byen så ud.

»Folk sad ude på caféerne, fik en Aperol og hyggede sig, og jeg kunne rigtig mærke, at det summede i byen. Det her er ligesom at gå rundt dernede i syden, hvor folk bare er ude og hygge sig,« siger idémanden med en slet skjult stolthed.

Han håber, at det i år bliver lige så skønt, og at vejret er med arrangementet. For så vil han genfinde glæden fra den første kulturnat i Dragør. 

»Det var en aften, hvor jeg gik i seng med smil fra øre til øre,« fortæller Kim Dupont. 

Tag et kig på side 4 i ugens udgave af Dragør Nyt. Her gives et indblik i de mange forskellige aktiviteter og tilbud, der foregår på fredag ved årets kulturnat. Hvem ved – måske bliver det en aften, der ender med et smil fra øre til øre.

Arkivfoto: TorbenStender.
Arkivfoto: TorbenStender.
På fredag vil der være en lang række aktiviteter og arrangementer over hele byen. Arkivfoto: TorbenStender.
På fredag vil der være en lang række aktiviteter og arrangementer over hele byen. Arkivfoto: TorbenStender.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk