Langt fra pædagogkrav

Af Rasmus Mark Pedersen

Dragør Kommune er ikke tæt på at leve op til egne krav om, at 60% af personalet i institutionerne skal være pædagoger.
Men forvaltningen har en forventning om at nå målet i 2024 – samtidig med at der skal spares 3 mio. kr.

For en måned siden behandlede Børne-, Fritids- og Kulturudvalget en indstilling om, hvordan kommunen skal leve op til de politiske mål om, at der er uddannede pædagoger i byens børnehaver og vuggestuer. 

Sagsfremstillingen viser også, at der er brugt flere penge på personale i 2023, end der var afsat, og at forvaltningen forventer at holde budgettet i 2024. Med andre ord skal der bruges 3 mio. kr. mindre til næste år.

Kommunens mål

Hos Dragør Kommune har man opsat tre mål, som skal nås for kommunens børnehaver, vuggestuer og integrerede institutioner:

  • 60% af personalet skal være pædagoger.
  • Der må maksimalt være tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaver.
  • Budgettet på 60,5 mio. kr. skal holdes.

Status for 2023 er, at kun det ene af de mål bliver nået – nemlig målet om, hvor meget personale der skal være pr. barn. 

For de to andre krav gælder det, at kun 45% af personalet i dagtilbuddene er uddannede pædagoger, og det ser ud til, at området går over budget i 2023, hvor der forventes at blive brugt 63,4 mio. kr. på pædagogisk personale. 

Administrationen skønner, at det vil være muligt at nå alle tre mål i løbet af 2024 – i hvert fald på papiret. Derfor vil politikerne følge området tæt. 

Specielt målet om at have 60% uddannede pædagoger er svært at leve op til. Lige nu er der 145,6 årsværk på dagtilbudsområdet. De er procentuelt fordelt med 44,7% uddannede pædagoger, 10,1% pædagogiske assistenter og 15,3% pædagogmedhjælpere.

Medhjælpere har ingen formel pædagogisk uddannelse, mens pædagogiske assistenter typisk er en tidligere medhjælper med mindst to års praktisk erfaring og 42 ugers uddannelse oveni. En pædagog har tre et halvt års uddannelse inklusiv lidt over et års praktik. 

Optællingssystem

Forvaltningen anfører, at Dragør er langt tættere på at nå målet om 60% uddannede pædagoger, hvis man tæller de pædagogiske assistenter med. 

Derfor fremlagde forvaltningen to forskellige løsninger på, hvordan man kan leve op til kravet – alt afhængigt af, om de pædagogiske assistenter tælles med som pædagogisk personale eller ej. 

Hvis man valgte at lade assistenterne tælle med, så ville kommunen kunne nå de tre overordnede mål ved at reducere det pædagogisk personale med 5,7 årsværk på følgende måde: 

  • ansætte yderligere tre pædagoger
  • ansætte en ekstra pædagogisk assistent
  • skille sig af med 11 pædagogmedhjælpere.

Målet om 60% pædagoger nås altså ved samtidig med enkelte ansættelser at reducere det samlede antal medarbejdere, så pædagogerne fylder procentuelt mere, og ved en skrivebordsøvelse, hvor assistenter også tælles med.

Den løsning valgte politikerne dog ikke at følge. De vil have rigtige pædagoger ansat. 

Stor udskiftning 

Dermed er der lagt op til en stor udskiftning af personale i 2024 – afhængigt af, hvor hurtigt administrationen vælger at iværksætte planen. 

For at holde budgettet og have råd til pædagoger skal kommunen nemlig reducere det pædagogiske personale med 9,1 årsværk. Det vil i praksis være muligt ved at:

  • ansætte yderligere 17 pædagoger
  • skille sig af med de 15 pædagogiske assistenter
  • skille sig af med 11 pædagogmedhjælpere.

Men forvaltningen skriver direkte, at »scenarierne er analytiske konstruktioner, som ikke blot nemt og simpelt kan omsættes til virkeligheden. Der tages for eksempel ikke hensyn til langtidssygdom, barsel, ekstraordinære fratrædelsesordninger m.m. og medregner heller ej konsekvenserne ved ændring af de nuværende personalesammensætninger i forhold til de store rekrutterings- og tilknytningsudfordringer kommunen har på det pædagogiske område.«

Derfor er det heller ikke angivet, hvornår og hvordan politikernes beslutning vil blive ført ud i praksis, men i referatet af Børne-, Fritids- og Kulturudvalget står blot, at der skal følges politisk op allerede på udvalgets møde i januar. 

Nyt lovkrav

Hidtil har Dragør Kommune haft sin egen måde at opgøre de såkaldte minimumsnormeringer på – altså hvor mange børn, der er pr. voksen. 

Eksempelvis har man opgjort tallene pr. institution, men fra januar næste år træder et nationalt krav om minimumsnormeringer i kraft, og tallene skal herefter gøres op på kommunalt plan.

Derfor har politikerne i Dragør besluttet fremover at følge den nationale måde at opgøre tallene, så man ikke har to forskellige opgørelsesmetoder. 

Når antallet af voksne skal tælles i denne opgørelse, så bliver der ikke gjort forskel på pædagoger, assistenter og medhjælpere. De tæller alle lige. Og faktisk tæller også ledere, støttepædagoger og studerende med – dog med en mindre vægtning, så de ikke er lige så meget »værd« i optællingen.

Antallet af børn pr. voksen bliver gjort op i et såkaldt måltal på tværs af vuggestuer og børnehaver. Fordi kravet er, at der skal være tre børn pr. voksen i vuggestuen og seks børn pr. voksen i børnehaven, så tæller et vuggestuebarn teknisk set som to, når måltallet bliver offentliggjort. 

Minimumsnormeringerne vil altså være brudt, hvis ens måltal er over 6,0. I 2023 lå Dragør på et såkaldt måltal på 5,5 barn pr. voksen – mens det i 2024 vil være 5,85.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk