Malik Helal. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Malik Helal. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Fokus på en virksomhed i Dragør:

RE Cucina

»Smag på Italien – midt i Dragør,« skriver RE Cucina på deres hjemmeside. Restauranten lægger vægt på at bruge de bedste italienske råvarer for at skabe autentiske, italienske måltider

Af Birgit Buddegård

Pizzaovnen, der opvarmes med træ, når temperaturer mellem 390 og 420 grader. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Pizzaovnen, der opvarmes med træ, når temperaturer mellem 390 og 420 grader. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Næsten på årsdagen for åbningen af RE Cucina på hjørnet af Kongevejen og E. C. Hammersvej møder Dragør Nyt indehaver Malik Helal til en snak om mad med mere. På det indledende spørgsmål om, hvad der er kendetegnende for det italienske køkken – der regnes for et af verdens bedste – svarer Malik Helal, at det er få kombinationer og få ingredienser. Man kan se, hvad man får at spise, intet er skjult. Og så er der tale om specielle produkter – noget som Malik Helal lægger vægt på også at servere for sine gæster.

RE Cucina serverer citroner fra Amalfi-kysten og særlige Tropea-rødløg, der ifølge Malik Helal udmærker sig med en mild og blød smag. De kommer fra Calabrien, og italenerne er vilde med dem, fortæller Malik Helal smilende.

Vi sætter en ære i at lave maden fra grunden – dog ikke råprodukter, griner Malik Helal – men de laver deres egen pasta, deres egen is, og fyldet til deres pizza er frisklavet.

Pizzaerne bages i en stenovn, som fyres op med asketræ. Restauranten bager napolitanske pizzaer, og i den anvendte ovn går det lidt hurtigere, så de bliver luftige og lette. Pizzaerne bages mellem 390 og 420 grader.

På spisekortet finder man også ottearmet blæksprutte – ikke at forveksle med »calamares« – lyder der fra Malik Helal, der fortæller, at det for de ottearmede gælder, at man alene spiser armene.

Krogmodnet sashioksehøjreb. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Krogmodnet sashioksehøjreb. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Malik Helal vil gerne servere råvarer af høj kvalitet og fremhæver med stolthed og en pegefinger på menukortet, at man serverer sashikrogmodnet oksehøjreb. Og med stor glæde fremviser han det for fotografen i restaurantens køleskab, hvor det ganske rigtigt hænger på kroge – i den anden afdeling af køleskabet hænger forskellige skinker, der nok også kan kan få tænderne til at løbe i vand.

Sashi-oksekød repræsenterer det allerbedste, der kan præsteres i Europa, siger Malik Helal, og et hurtigt kig på internettet viser, at det ikke er nogen overdrivelse. Der er tale om oksekød, der på grund af fedtmarmoreringen i kødet bliver særlig mørt. Sashi betyder da også netop marmorering på japansk.

Coronanedlukning og opstart

Coronanedlukningen har været hård for alle i restaurationsbranchen, og den bliver ikke lettere af at være en nyåbnet restaurant. Selskaber blev aflyst og er ikke kommet tilbage, fortæller Malik Helal, men mange gæster er nu vendt tilbage, selvom det er hans indtryk, at nogle fortsat holder sig tilbage med at gå ud.

RE Cucina, der ellers har takeaway til dagligt, holdt helt lukket i de første faser af coronakrisen. Malik Helal siger, det ikke kunne hænge sammen økonomisk, og han ville heller ikke tage omsætning fra de forretninger, der alene levede af takeaway. Han roser Dragør-borgere for at være loyale over for de lokale restauranter. Det er en sød og god tanke, at de gør det, siger han, der med egne ord elsker i Dragør, som han synes repræsenterer en behagelig livstil med plads til ro. I hvert fald i sammenligning med København.

Men restaurantindehaveren savner turisterne, der før kom i større antal – også fra lufthavnen. For det er nødvendigt med en stor omsætning i sommersæsonen for at kunne holde åbent om vinteren, hvor der er færre på gaderne. Men han er fortrøstningsfuld og har flyttet rundt,, så der er større afstand imellem bordene, og har naturligvis håndsprit i rigelige mængder.

Vil man holde et større selskab er det muligt at reservere hele restauranten. Mindre selskaber kan afholdes i en hyggelig hjørneafdeling bagerst restauranten, som kan rumme 14 gæster. 

Italiensk stemning

Restaurationslokalet fremstår hyggeligt med rå murstensvægge, træmøbler, bardisk og kig til køkkenet. Det fremstår enkelt i jordfarver, der giver den rette sydlandske stemning. Og samtidig giver hjørneplaceringen et dejligt lysinfald. 

Malik Helal har selv stået for indretningen, og med frithængende løg og fermaterede grøntsager i krukker på en hylde – naturligvis hjemmelavede – fremhæves den sydlandske stemning. 

Uden for står oliventræer, og i dette varme vejr kan man godt føle sig hensat til Italien, hvis man sætter sig der med et glas kølig hvidvin og gode snacks, smiler Malik Helal, der også kan tilbyde borde på den anden side af gaden ved Nordre Væl, hvilket er meget populært blandt gæstere. Selskaber indledes ofte med en aperitif her.

Hensigten er at give en autentisk italiensk stemning i Dragør. Cirka 75 procent af råvarerne er italienske – og det gælder naturligvis også vin og vand. Og blandt de cirka ti ansatte i restauranten finder man da også fire italienere.

RE Cucina inviterer tillige gæsterne til at følge med i køkkenet og se, når kokken eksperimenterer med nye ingredienser og udvikler sine opskrifter. Det sker via deres hjemmeside, hvor man også kan følge en madblog, hvor man løbende opdaterer om, hvad der sker i restauranten, baren og køkkenet. 

Ved bordene imellem oliventræerne uden for Restaurant RE Cucina er der her i sommervarmen nærmest sydlandsk stemning. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Ved bordene imellem oliventræerne uden for Restaurant RE Cucina er der her i sommervarmen nærmest sydlandsk stemning. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk