Det nye kongepar, Claus Bohs Wiekierak og hans hustru Lisbeht Wiekierak. Foto: TorbenStender.
Det nye kongepar, Claus Bohs Wiekierak og hans hustru Lisbeht Wiekierak. Foto: TorbenStender.
Philip Schack fik ram på fuglens bryst og blev udnævnt til kronprins. Foto: TorbenStender.
Philip Schack fik ram på fuglens bryst og blev udnævnt til kronprins. Foto: TorbenStender.

Skyttelagets fugleskydning 

Kong René afleverede kongeskærfet til sin efterfølger, Claus Bohs

Efter en lang dag i strålende solskin og med masser af oplevelser blev det kommende års fuglekonge i Dragør Borgerlige Skyttelag udnævnt i søndags, den 12. august. 

Ny konge er elinstallatør Claus Bohs Wiekierak, der nu får fornøjelsen af at stå i spidsen for de 150 medlemmer i det næste år. Det sker under mottoet »Tænd lys for en lysere fremtid«. Et opmuntrende og positivt ønske.

Kong Claus har gennem årene sat sit præg på skyttelagets arrangementer, med trofast deltagelse i både fugleskydning og i torskegilde. 

»Altid med et lumskt smil på læben – og altid klar til at deltage i festlighederne. Han bliver en fremragende konge,« lyder vurderingen fra Dragør Borgerlige Skyttelags statsminister, Kurt Thyregod. 

Kong René og hesten Marbel. Foto: TorbenStender.
Kong René og hesten Marbel. Foto: TorbenStender.

Fest fra morgenstunden

Skytterne og tilskuere mødtes søndag morgen kl. 8.30 i Kong Renés (Carstensen) have på Dragør Fort. Fortets Good Time Jazz Band var allerede i form og spillede lystigt, mens skytterne ankom.

Der var fest fra morgenstunden, som optakt til en lang dag med fugleskydning, spisning og samvær, og stemningen var helt i top.

Kong René overraskede alle deltagerne ved – som den cowboy han var for en del år siden i Australien – at ankomme til hest fra fortets top. Optrinet var helt uden for protokollen og til stor moro for alle.

René Carstensen viste, at han kunne håndtere den store og stærke hest, Marbel. Ekvipagen havde sine kampe, men kongen gennemførte sit ridt, helt til tilbagekomsten til fortet.

Kongen privilegie er at bestemme. Så han brød endnu en gang protokollen og besluttede sig for at holde kongens tale til hest, i stedet for under frokosten, som er traditionen sig ellers byder. Det gjorde imidlertid ikke talen mindre relevant – og kongen huskede at berømme vores by, Dragør – perlen ved Øresund.

Kongen blev hyldet, og der blev udråbt hurraer og rap. Festen var i gang.

Ny æresstorkorsridder

Blandt de traditionsrige udnævnelser var der også en af de mere sjældne af slagsen – en udnævnelse til æresstorkorsridder. Ekskong Flemming Aunel er medlem af bestyrelsen og har de seneste par år udviklet skyttelagets databaser, så kommunikation kan ske hyppigere og enklere, ligesom han har ført betalingssystemet over på mere moderne platforme.

Der er tilkommet mange nye medlemmer til Dragør Borgerlige Skyttelag. Ikke mindre end syv af disse har nu vist, at de deltager i skyttelagets arrangementerne – og således kunne Hannibal Langner-Christensen, Erik Jensen, Torben Scheutz, Jan Trampedach, Michael Fürstling, Dennis Løvgreen og Svend Petersen alle udnævnes til storkorsriddere.

Optog

Dragør Borgerlige Skyttelags processionen startede på sin march rute med Fortets Good Time Jazz Band i spidsen. Men i stedet for en direkte gang mod byen endte deltagerne på toppen af fortet, hvor første bedested var oprettet. Det var noget af en overraskelse. Udsigten denne morgen var utrolig smuk, og den gode stemning spredte sig.

Herefter marcheredes over dæmningen til Vestgrønningen 34, hvor der på et nyt bedested var pause. Værterne her var Christian og Betina Bitzer.

Christian Bitzer er helt nyt medlem, og hans første oplevelse med skyttelaget var som vært for et bedested. I den anledning blev også han udnævnt til storkorsridder.

Med fuld musik fortsattes ad Kongevejen til nr. 14, hvor Ekskong Peter og Cythia Bech tog imod med vanlig fantastisk værtskab og optræden af en flok smukt udklædte veninder til Eksdronning Cythia.

Dagens sidste bedested var hos naboen. Her residerer storkorsridder Thomas og Dorthe Sander. Deltagerne havde ikke set, at der var under et minut mellem de to bedesteder, så overraskelsen var stor.

Således forfriskede efter fire dejlige bedesteder, vendte kortegen retning tilbage mod Dragør Fort. Her stod markørerne klar med honnør for at tage imod. Entréen på fortet foregik med fuld musik.

Dagens skydning

Dragør Fort var som sædvanligt under fugleskydningerne behørigt bevogtet, så sikkerhedskravene kunne overholdes.

Der var fin skydning til fuglen og til skiven hele dagen.

Fuglen overgav sig ved 16.30-tiden, hvor brystet blev skudt ned af skyttebroder Philip Schack med et flot skud.

Det var skyttebroderens første fugleskydning, så det var en stor overraskelse hos såvel øvrige skyttebrødre og den dygtige skytte selv.

Frokosten blev afholdt på Dragør Fort – som sædvanligt med feststemte skyttebrødre og et omfattende program.

Det er en tradition, at Dragørs borgmester deltager som æresgæst. Ligeledes skete det i år, hvor borgmester Kenneth Gøtterup blev budt særligt velkommen. Han sendte en hilsen fra kommunen og bidrog med en dejlig tale, der faldt flot ind i stemningen ved frokosten.

Der var ligeledes en særlig velkomst til skyttelagets æresoldermand, Preben Staal.

Under frokosten var der taler for kongen og kronprinsen samt hyldest til Dragør. Der var uddeling af en hel del advarsler og bøder fra fiscalen, vicestatsminister Jørn Steen Larsen, til de urolige elementer i selskabet.

Sangen for kongen var skrevet af Ekskong Peter Bech. Den ramte plet – og det var yderst populært.

Damefrokosten foregik ligeledes på fortet. Her havde storkorsridder Helle Barth og storkorsridder Winnie Jensen bistået Kong René med at tilrettelægge et flot program.

Dragør Borgerlige Skyttelag i procession ned ad Kongevejen. Foto: TorbenStender.
Dragør Borgerlige Skyttelag i procession ned ad Kongevejen. Foto: TorbenStender.
Ved et af bedestederne søger deltagerne ind i skyggen. Foto: TorbenStender.
Ved et af bedestederne søger deltagerne ind i skyggen. Foto: TorbenStender.

Der deltog hele 68 i frokosten, hvor der blev skålet og sunget kongesang, da Kong René, borgmesteren, og statsminister Kurt Thyregod kom forbi midt under frokosten.

Fort-kommandanten dukkede op som »bidronning« sammen med Eik Dahl Bistrup, der havde sin guitar med.

Skyderesultater

Fuglen blev nedlagt således:

Kronen Bo Nilsson, ringen Niels Risvig, halsen Kasper Thers, venstre vinge Jan Trampedach, højre vinge Niels Risvig, halen Nicolai Larsen og – som nævnt – brystet Kronprins Philip Schack.

Præmieskydningen blev meget spændende med stor konkurrence i toppen. Der var nye navne med i striden, men de gamle erfarne viste også klasse.

Lars Bang Pedersen vandt med 55 point og havde flere 10’ere, end Kim Irmov med samme pointtal på 2.-pladsen. Steen Hyldborg blev nummer tre med 54 point. Han slog fire andre, der også havde opnået 54 point, ved at have været bedst på 10’erne.

Tronskifte

Dagen afsluttedes med tronskifte: Claus Bohs Wiekierak overtog – som nævnt – kongeværdigheden fra René Carstensen, og Philip Schack efterfulgte Brian Hedam Hansen som kronprins.

I dagens løb var der mange mennesker, der benyttede anledningen til et besøg på Dragør Fort for at følge festlighederne, og særligt var der rigtig mange tilskuere til de afsluttende ceremonier.

Det skydes med koncentration. Foto: TorbenStender.
Det skydes med koncentration. Foto: TorbenStender.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk