Skyttelagets fugleskydning

Dragør Borgerlige Skyttelag genoptager den over 90 år gamle tradition, og gennemfører igen fugleskydningen efter aflysningen sidste år.

Det bliver helt sikkert en festlig genoptagelse af fugleskydningerne for Kong Peter (Bech), der nu har siddet på tronen i skyttelaget i to år, har haft ekstra god tid til at forberede et festligt arrangement.

Skyttefesten afvikles under Kong Peters motto »Mit hjertes valg« – et motto, som dækker over kongens kærlighed til dronningen, dronning Cythia, til Dragør, til havet og til venskabet. Et fantastisk udgangspunkt for samvær og fest.

Fugleskydningen afholdes søndag den 8. august med start i »kongens have« på Kongevejen ved Neels Torv kl. 8.15 og afslutning ved 17-tiden på Dragør Fort.

Der forventes op mod 100 skyttebrødre på skydelisten og i processionen. Alle samles om morgenen i kongens have for at hylde kongeparret. Musikledsagelsen står Helsingør Pigegarde for. De har med stor succes været med de seneste år og har hver gang skabt fest og stemning fra morgenstunden.

Helsingør Pigegarde kan efter et års coronapause igen i år opleves rundt omkring i Dragørs gader, når skyttelaget afholder fugleskydning – som her fra 2019. Arkivfoto: TorbenStender.
Helsingør Pigegarde kan efter et års coronapause igen i år opleves rundt omkring i Dragørs gader, når skyttelaget afholder fugleskydning – som her fra 2019. Arkivfoto: TorbenStender.

Kong Peter og dronning Cythia. Arkivfoto: TorbenStender.
Kong Peter og dronning Cythia. Arkivfoto: TorbenStender.

Kongen byder gæster og såvel gamle som nye medlemmer velkomne i det gamle Dragør. Der udnævnes nye storkorsriddere, og råbes rap-rap-hurra helt som traditionen byder. Efter de ceremonielle ritualer, marcherer kongen, skyttebrødre og andre deltagere under ledelse af pigegarden. Der vil undervejs være stop med passende tid til vederkvægelse ved flere bedesteder.

Marchen gennem byen mod fortet vil finde sted mellem kl. 9.00–11.00, hvor processionen, som traditionen byder, ender på fortet.

Lokale beboere undgår næppe at bemærke, at der er fugleskydning. Helsingør Pigegarde og den lange procession vil nemlig gerne gøre sit for at glæde for byens borgere – og samtidig også gøre byens tidlige turister opmærksom på, at der foregår noget i Drag-ør.

Selve fugleskydningen foregår straks efter ankomsten til Dragør Fort, hvor fortets ejer, Æresstorkorsridder Torben Bødtker, og Æresstorkorsridder René Carstensen vil have stillet telte og andre faciliteter op til dagens arrangement – og fortet vil være behørigt afskærmet og bevogtet, så sikkerheden kan være i top. Og også covid-19-retningslinjerne overholdes til fulde, så alle kan føle sig trygge under arrangementet.

Under trompetfanfare indleder Kong Peter med det første skud, efterfulgt af Statsminister Kurt Thyregod og Kronprins Henning Pedersen, som gav fuglen det sidste skud ved seneste skydning i 2019.

Aktiviteterne afbrydes ved 12-tiden for frokost. Deltagerne fester og fejrer med sange og taler under en altid begivenhedsrig sammenkomst.

Damernes frokost afholdes kl. 12.30 på Beghuset, hvor værten, eksdronning Charlotte, og dronning Cythia har forberedt et spændende arrangement med underholdning, god mad og drikke.

Omkring kl. 16 forventes fuglen at falde. Dagens program slutter med hyldest af den nye kronprins og præmieoverrækkelser til de bedste og heldigste skytter i fugleskydningen og i serieskydningen – inden spændingen udløses – den nye konge for det kommende år udnævnes og hyldes af skyttebrødrene.

Dagen plejer altid at være festlig og begivenhedsrig – og Kong Peter lover, at der i hans program venter deltagerne en spændende oplevelse med både leg og alvor.

Dragørs borgere og andre interesserede er i løbet af dagen velkomne til at kigge forbi på fortet og få et indblik i den festlige fugleskydning. Deltagelse i skydning og frokost kræver et medlemskab af Dragør Borgerlige Skyttelag, men andre kan alligevel nok have glæde af at overvære traditionerne – og måske blive inspireret til et medlemskab ...

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk