Ugens byvandringer

Dragør Besøgscenters frivillige turistværter arrangerer sommeren igennem byvandringer for både lokale og byens gæster.

Som noget nyt er entréen til Dragør Museum og byvandringerne slået sammen. Det betyder, at man får fri adgang til Dragør Museum efter en byvandring – og omvendt kan man efter køb af billet til museet få en gratis byvandring.

Dragør – kort fortalt

Torsdag den 29. juli, fredag den 30. juli, lørdag den 31. juli, søndag den 1. august samt torsdag den 5. august kl. 14. Guide: Annet Plambech, Hanne Lutz, Tina Høegh Nielsen eller Hanne Bendtsen.

Det idylliske Dragør rummer mange spændende historier. På lidt under en time får man her højdepunkterne fra flere hundrede år.

Guiderne fortæller om sildemarkederne, der skabte byen, og om søfartsbyen, hvor stort set alle levede af de maritime erhverv.

Maleren Christian Mølsted og Dragør

Søndag den 1. august kl. 11. Guide: Tina Høegh Nielsen.

I dag er maleren Christian Mølsted ikke så kendt – men da han boede i Dragør, malede han billeder, som hang hos borgerskabet og de kongelige i København.

Han skildrede store, historiske scenerier og ikke mindst billeder af søslag var hans speciale. Samtidig kunne han dog fange stemningen i byens gader eller male fiskerbådene, når de tidligt om morgenen gik på havet.

Christian Mølsted var selv fiskersøn, men ville hellere tegne og male end gå i faderens fodspor.

Hele livet boede Mølsted i Dragør, hvor han midt i byen skabte sit lille atelier, som i dag er Danmarks mindste kunstmuseum.

Dragør 1943 – porten til friheden

Mandag den 2. august kl. 13. Guide: Christian Aagaard.

I oktober 1943 indledte den tyske besættelsesmagt en aktion for sende danske jøder i koncentrationslejre i Tyskland.

Inden da nåede langt de fleste at flygte over sundet til det neutrale Sverige, og for mange gik flugtvejen via Dragør Havn. Byens fiskere sejlede i ly af mørket over Øresund, og næsten hele byens befolkning stod sammen om den enestående indsats for at redde deres landsmænd.

Med historien om museumskutteren Elisabeth K571, der stadig ligger i havnen, går turen her i flygtningenes fodspor.

Dragørs matadorer

Onsdag den 4. august kl. 14. Guide: Helle Bjorholm.

Korsbæk har sin matador – Dragør har adskillige!

På denne byvandring fortælles om byens skippere i 1700-tallet, der blev rige på at sejle korn og brænde til København.

Andre tog på langfart og sejlede råsukker og rom – produceret af slavegjorte afrikanere på De Dansk Vestindiske Øer – til hovedstaden. Og under krigen imod England (1807–1814) drog Dragør-søfolk som kapere – statsautoriserede »sørøvere« – ud på erobringstogt mod engelske skibe og kunne hente store prisepenge hjem, hvis de erobrede fjendens skibe.

Også to dragørknægte, der begyndte som guldgravere og endte som skibsredere, blev byens førstemænd. Dragørs største skibsreder omkring 1870 hed H. N. Jeppesen og blev kaldt »Dragørs konge«.

Han blev stamfader til to andre berømte skibsredere fra Dragør, Hans Isbrandtsen, der blev skibsreder i USA, og Arnold Peter Møller, som grundlagde Mærsk-dynastiet, der står bag Mærsk Line
– et af verdens største rederier.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk