Vægtes beboerne eller borgerne højest?

Socialdemokratiet og Konservative er uenige om, hvor megen hjælp Strandparken skal have til at genhuse beboere

Af Rasmus Mark Pedersen

Det var en tæt afstemning på seneste kommunalbestyrelsesmøde, som skabte en kløft mellem konstitueringspartierne Socialdemokratiet, Konservative og Venstre.

På den ene side stod Konservative og Venstre alene med otte stemmer, mens Socialdemokatiet, liste T, Moderaterne og Sydamagerlisten til sammen kunne mønstre syv stemmer. 

Afstemningen handlede konkret om, hvorvidt et forslag om at undtage Strandparken fra, at kommunen har mulighed for at råde over 25% af boligselskabets boliger, mens man bygger om, skulle sendes tilbage til Økonomiudvalget, så det kunne gentænkes af politikerne. 

Da selve forslaget om at undtage Strandparken midlertidigt var til afstemning, var det kun Socialdemokratiet og Moderaterne, der stemte helhjertet for forslaget, mens liste T og Sydamagerlisten undlod at stemme. 

Hvor meget hjælp?

Striden handler om, hvor meget hjælp Strandparken kan regne med fra kommunalbestyrelsen, nu hvor Strandparken står overfor en omfattende renovering med flere langvarige genhusninger til følge. 

I forvejen har kommunalbestyrelsen ad flere omgange sagt nej til at udlåne et kommunalt areal i Hvidtjørnen til at opføre midlertidige boliger til genhusning. De vil i stedet for sandsynligvis skulle placeres på Strandparkens eget areal.

Alternativt vil Strandparken kunne finde boliger, som de selv råder over, og det er i det lys, at forslaget fra Socialdemokratiet skal ses: Hvis kommunen ikke råder over op til 25% af boligerne, vil det i sagens natur være nemmere for boligselskabet at finde eksisterende boliger og dermed muligvis undgå at opgøre midlertidige boliger. 

På den anden side har kommunen behov for boligerne til håndtering af særlige boligsociale sager. Og dermed vil det potentielt blive problematisk og dyrere for kommunen at finde en løsning for de borgere. 

A ærgrer sig

Nicolaj Riber fra Socialdemokratiet ærgrer sig over, at forslaget ikke gik igennem: »Socialdemokratiet er optaget af, at vi har gode og sunde almene boliger i Dragør – også i fremtiden. Det er vigtigt med en stærk og attraktiv almen boligsektor herude, og vi mener derfor, at det er i alles interesse, både kommunens, boligselskabets og ikke mindst beboernes, at helhedsplanerne forløber så godt og effektivt som muligt,« skriver han til Dragør Nyt. 

Borgmester Kenneth Gøtterup lægger omvendt vægt på, at kommunen har et ansvar for at gøre noget ved akut bolignød: »Dragør Kommune kan ikke frasige sig sin ret til anvisning i op til fire år. Vi får hver fjerde lejlighed i Dragør, som er i både Strandparken og Engparken, og det er ca 8–10 boliger om året. Dem bruger vi til borgere i særlige boligsociale situationer. Hvis vi frasiger os vores anvisningsret, kan vi ikke anvise boliger til borgerne. Det vil være uansvarligt og ud fra et socialpolitisk perspektiv helt forkert at stille os i en situation, hvor vi ikke kan hjælpe borgere i akut bolignød,« skriver han til Dragør Nyt.

Nicolai Riber lægger i sit svar vægt på, at Socialdemokratiet gerne ville have givet en håndsrækning til beboerne i Strandparken: »Derfor har vi med forskellige forslag søgt at støtte de helhedsplaner, de er i gang med i forbindelse med genhusning. Det har så ikke kunne lade sig gøre politisk, desværre,« skriver han.

C undrer sig

Omvendt langer Kenneth Gøtterup ud efter Socialdemokratiets ansvarlighed overfor de svageste borgere i kommunen. 

»Jeg kan ikke forstå, at socialdemokraterne mener, at det er ansvarligt og en god løsning. Og jeg har ikke hørt dem svare på, hvordan vi som kommune skal løfte vores boligsociale ansvar, hvis vi frasiger os denne ret,« skriver han.

Desuden sætter han spørgsmålstegn ved hele præmissen for Strandparkens ønske om at slippe for at afgive boliger til kommunen. 

Strandparkens formand Søren Keldorff skrev ellers til økonomiudvalget den 23. juni, at genhusning i midlertidige boliger »er mere omkostningskrævende end at foretage genhusning i egne boliger.«

Men den udlægning afviser borgmesteren: 

»Det, at vi beholder vores anvisningsret, gør det ikke dyrere at bo i Strandparken. Strandparken er i gang med planlægningen af en helhedsplan, og her skal de også indregne udgifter til genhusning, som er deres ansvar, og her har vi allerede som kommune hjulpet meget ved at tillade, at der ikke kan indskrives nye borgere i Strandparken fra foråret 2023 og frem til,  at renoveringen er afsluttet,« slutter Kenneth Gøtterup.

Dragør Nyt har forespurgt Strandparken om, hvad afslagene fra kommunen betyder for boligselskabets beboere, men de har ikke svaret endnu. 

I forvejen er der lagt op til væsentlige huslejestigninger. Eksempelvis fremlagde boligselskabet tilbage i 2021 et regnestykke, der angav, at en 3-rums bolig på Krudttårnsvej vil stige fra 5.228 kr. til 6.822 kr. efter renovering. Til gengæld forventes varmeregningen at falde.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk